Društvo

Pratite nas na Google news

Uručena elektronska kartica porodici koja je donirala organe stradalog sina

Uručena elektronska kartica porodici koja je donirala organe stradalog sina
Foto: Velibor Tripić | Uručena elektronska kartica porodici koja je donirala organe stradalog sina
Goran Lajić

BANJALUKA - Bolnica Gradiška i tri pripadajuća Doma zdravlja, Kozarska Dubica, Gradiška i Srbac, su prve zdravstvene ustanove u kojima će od 17. avgusta početi sa radom Integrisani zdravstveni informacioni sistem.

Poručeno je ovo danas u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, gdje je održana promocija početka rada IZIS-a i prve elektronske kartice za osiguranike.

Početak rada IZIS-a znači da bi ove zdravstvene ustanove trebale sa primjenom e-uputnica, e-recepata, e-kartona i elektronskih kartica, a nakon ovih zdravstvenih ustanova i ostale ustanove će se postepeno uključivati u sistem.

Prvu elektronsku karticu uručio je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, porodici Vidović iz Kozarske Dubice koja je prije 13 godina donirala organe svog nastradalog sina, čime su spasili pet života.

Milan Vidović je rekao da mu je zadovoljstvo što postupak njegove porodice nije pao u zaborav, te da će korištenje ove kartice mnogo olakšati liječenje građana.

Višković je rekao da do kraja decembra očekuje da svi građani imaju elektronsku zdravstvenu karticu, te da bi ovaj sistem trebao da napravi značajne uštede.

"Za manje od dvije godine ćemo otplatiti ulaganje u ovaj sistem, a prema informacijama samo na godisnjem nivou ćemo imati 12 miliona KM šstede na izdavanju recepata", rekao je Višković.

Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS, rekao je da su zdravstvene usluge sve potrebnije našim građanima, a uvođenjem IZIS-a će se značajno unaprijediti kompletan zdravstveni sistem i učiniti ga efikasnijim, kvalitetnijim i boljim.

"Ovo je sigurno jedan od najsloženijih, ali i najznačajnijih projekata koji su realizovani u istoriji naše RS. Svakako nisu zanemarljive ni uštede do kojih će IZIS dovesti, a to ne samo za zdravstveni sistem, već i za svakog pacijenta. Za projekat ćemo izdvojiti oko 23 miliona KM bez PDV-a, ali procjene stručnjaka koji su radili ekonomsku opravdanost projekta su da će se projekat već za par godina višestruko isplatiti", rekao je Kusturić.

Pojasnio je da su brojne pogodnosti ovog projekta, te primjera radi, sve zdravstvene ustanove i institucije biće uvezane i imati jedinstveni uvid u medicinske podatke pacijenta, kao što su rezultati dijagnostičkih postupaka, te svih snimaka koje su jednom pacijentu rađeni, terapija koje je pacijent primao i drugo.

Naglasio je da ce se ovim omoguciti adekvatnije praćenje medicinskog stanja pacijenta, a time će se poboljšati kvalitet lijecenja.

Današnjoj promociji ovog sistema prisustvovali su i direktori zdravstvenih ustanova u kojima od ponedjeljka počinje primjena IZIS-a, kao i predstavnici lokalnih vlasti Gradiške, Srpca i Kozarske Dubice.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije