Društvo

Uskoro niče kontejnersko naselje u centru Lipa

Uskoro niče kontejnersko naselje u centru Lipa
Foto: N.N. | Uskoro niče kontejnersko naselje u centru Lipa
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Građevinski radovi u kampu Lipa biće okončani do kraja ljeta ove godine i migranti će narednu jesen i zimu dočekati u čvrstim objektima prilagođenim za boravak u lošijim vremenskim uslovima.

Prema riječima Mirsada Buzara, zamjenika direktora Službe za poslove sa strancima BiH, kako bi se građevinski radovi ubrzali, angažovano je više firmi koje istovremeno rade i on vjeruje da će sve biti uskoro završeno.

"Kao što znate, to će biti naselje kontejnerskog tipa i na Lipu ćemo izmjestiti kontejnere iz 'Bire', u kojima će korisnici imati sve potrebne uslove", kaže Buzar.

Podsjetimo, Lipa je zamišljena kao kamp gdje bi se u tri odvojene zone smještali odrasli muškarci, ali i migrantske porodice te maloljetnici.

Trenutno je u toku  nasipanje terena i izgradnja čvrste podloge, sa svom neophodnom infrastrukturom, gdje će potom biti postavljeni kontejneri i drugi čvrsti objekti prilagođeni za boravak ljudi. Planirano je da kapaciteti ovog prihvatnog centra budu prilagođeni za boravak 1.500 osoba, koje će na ovome mjestu imati sve što je potrebno.

Trenutno u ovome kampu boravi oko 800 migranata i oni su smješteni u šatore koje su ranije podigli pripadnici Oružanih snaga BiH, a kampom upravlja Služba za poslove sa strancima.

U međuvremenu, kada je riječ o ovome kampu, ali i o cjelokupnoj migrantskoj situaciji na području Unsko-sanskog kantona, prisutna je neprestana fluktuacija migranata, jer mnogi uspijevaju da pređu granicu s Hravtskom, dok istovremeno drugi pristižu na ove prostore.

Prema riječima Selama Midžića, sekretara Crvenog križa grada Bihaća, to stvara velike probleme jer nikada ne rade s istim ljudima.

"Konstantno smo na novim iskušenjima. Migrante koji dođu moramo upoznati s pravilima ponašanja i tome slično. Ipak, raduje što se ozbiljno pristupilo izgradnji novog kampa kako predstojeću jesen i zimu ne bismo dočekali nespremni", kaže Midžić.

Prema procjenama policije, na području Unsko-sanskog kantona trenutno boravi oko 5.000 migranata, od čega je tek njih polovina smještena u postojećim prihvatnim centrima.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Marketing tim / 03.08.2021 12:59

Sinsay kao jedan od vodećih brendova LPP-a prednjači u širenju prodajne mreže na teritoriji Bosne i Hercegovine i Regiona.

Sinsay BiH | Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Pored ženske mode, nude odjeću i dodatke za muškarce, kao i atraktivnu kolekciju dječije odjeće. Čitavu ponudu dopunjuju ženska i muška oprema i kućni namještaj iz linije Home, što pečatom potvrđuje status uspješnog brenda životnog stila.

Širina asortimana ogleda se u veličini i karakteru prodavnice. Sinsay je brend koji nudi najnovije trendove po najpovoljnijim cijenama od 2013.

S površinama od 800 do 1.500 m2, novi komercijalni prostori nekoliko puta su veći od prvih Sinsay prodavnica zahvaljujući upotrebi inovativnih materijala, dizajnerskih dodataka i modernističkog osvjetljenja.

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Kolekcije su sve dostupnije zahvaljujući proširenju tradicionalne mreže prodavnica (povećanje komercijalnog prostora u poređenju sa istim periodom prošle godine). Razvoj je usmjeren ka tradicionalnom konceptu kako bi kupci imali punu pažnju i osjetili prisutnost i raspoloživost da se odgovori na njihove potrebe i želje.

Zbog ekspanzije širenja brenda, ova kompanija je u potrazi za prostorom u gradovima sa 10.000 stanovnika na teritoriji Bosne i Hercegovine, manji gradovi samo u određenim slučajevima, površine u rasponu od 800-1500 m2, u zavisnosti od lokacije, veličine grada, GLA projekta.

Sve zanimljive ponude možete poslati našem razvojnom timu na mail: [email protected].

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

LPP S.A. je međunarodna kompanija koja uspješno posluje u tekstilnoj industriji više od 20 godina. Upravljaju prepoznatljivim brendovima: RESERVED, Cropp, House, MOHITO i SiNSAY. Na tržištu Bosne i Hercegovine prisutni su od 2019. i uspješno posluju kroz mrežu od 6 maloprodajnih objekata svih brendova u Banja Luci i Mostaru, sa idejom da povećaju postojeću prodajnu mrežu.

Najčitanije