Društvo

Uskoro prvi migranti u renoviranom bivšem Đačkom domu Borići

Uskoro prvi migranti u renoviranom bivšem Đačkom domu Borići
Foto: N.N. | Uskoro prvi migranti u renoviranom bivšem Đačkom domu Borići

BIHAĆ - Nakon mjesec dana građevinskih radova, prve migrantske porodice i ostala ranjiva kategorija se useljavaju u renovirani objekat Đačkog doma Borići u Bihaću.

Neuslovni objekat Đačkog doma Borići je služio kao privremeni prihvatni smještaj za migrante i izbjeglice tokom proteklih mjeseci

Naime, još u oktobru je popravljen krov objekta, a zatim su postavljeni vrata i prozori kako bi osigurali zaštitu od kiše i hladnog vremena. Također, postavljena je ograda unutar i oko objekta. Ove aktivnosti podržali su USAID/Office of Transition Initiatives i Evropska komisija.

Uz finansijsku pomoć Evropske unije, rekonstrukcija trećeg spata je započeta 29. oktobra 2018. Migranti i izbjeglice, koji su bili smješteni u prostorijama đačkog doma, izmješteni su početkom decembra u obližnji privremeni prihvatni centar BIRA kako bi se oslobodio objekat za kompletnu unutrašnju rekonstrukciju . U okviru rekonstrukcije, postavljena je unutrašnja i vanjska stolarija, nove instalacije vode i kanalizacije, kompletno su renovirani sanitarni čvorovi, instalacije jake i slabe struje, obrađeni svi unutrašnji zidovi, plafoni sa termoizolacijiom, te postavljeni pregradni rigips zidovi.

U prethodnim danima, Međunarodna organizacija za migracije u BiH (IOM) je organizovala aktivnosti za učenike likovnog smjera Srednje umjetničke škole “Nusret Keskin – Braco” iz Bihaća koji su oslikali prostoriju namijenjenu za igraonicu i prostor za druženje za djecu migranata koja se nalaze u Borićima.

Projekt “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH“, za koji je Evropska unija (EU) doznačila više od 7,2 miliona evra, je implementiran od strane Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u partnerstvu sa UNHCR-om i UNICEF-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije