Društvo

Uskrs slavite tamo gdje se zateknete, a mise putem medija

Uskrs slavite tamo gdje se zateknete, a mise putem medija
Foto: N.N. | Uskrs slavite tamo gdje se zateknete, a mise putem medija

BANJALUKA - S obzirom na novonastalu situaciju sa pandemijom virusa korona i poštivanje mjera nadležnih vlasti, crkvenih i državnih, u Banjalučkoj biskupiji pozvali su vjernike da u duhu zajedništva u svojim porodicama i kućama slave Uskrs prateći svete mise preko sredstava informisanja.

Rekao je ovo Marko Semren, pomoćni biskup banjalučki, koji je poručio da u tišini naših gradova, sela i porodičnih kuća odjekuje Evanđelje i slavlje Uskrsa i da ojača vjera da je uskrsli Isus s nama ma gdje se nalazimo.

On je istakao da nas je novonastali virus osvijestio koliko nam je važna sloboda kretanja i susretanja s drugima, koliko su naši kontakti važni, kako lako i kako često utičemo jedni na druge.

"Možda nikad do sada nismo imali prigodu jasno vidjeti koliko daleko seže odgovornost jednih za druge. Kršćanska vizija života jest vizija bratstva i sestrinstva ne samo svih ljudi na ovome svijetu, nego i svih Božjih stvorenja. Gdje smo da smo, treba da širimo život i ljubimo svoje bližnje, a to znači svakoga čovjeka, jer naš Stvoritelj ljubi sva svoja stvorenja", rekao je pomoćni biskup banjalučki.

Pozvao je sve vjernike ma gdje se nalazili da dostojno proslave uskrsne blagdane. "Svjesni smo da svaka obitelj, ako ikada, za Uskrs želi biti zajedno. Zbog nastalih okolnosti važno je dobro razmisliti što bismo svojim dolaskom dobili, a što izgubili. Stoga pozivamo sve vjernike da dostojno proslave uskrsne blagdane tamo gdje jesu", rekao je Semren za "Nezavisne".

On kaže da se Uskrs proslavlja tako što treba da se okrenemo jedni drugima, svojoj porodici, da izgladimo moguće nesuglasice, poradimo na zajedništvu, prepoznamo ovaj trenutak iskušenja kao darovano vrijeme za poniranje u vlastiti život.

"Upravo proživljavamo dane Velikog petka. Nas kršćane nosi vjera da poslije Velikog petka slijedi Uskrs. Nakon Isusova uskrsnuća njegovi su učenici dobili snagu odozgo, snagu Duha svetoga. U uskrslom Isusu život je pobijedio smrt. Ova uskrsna vjera hrani našu nadu. To je nada u bolje vrijeme u kojem možemo biti bolji, konačno oslobođeni od zla i ove pandemije", poručio je Semren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije