Društvo

Ustanova za smještaj starijih pod lupom Inspekcije: Dom radi bez rješenja

Ustanova za smještaj starijih pod lupom Inspekcije: Dom radi bez rješenja
Foto: N.N. | Ustanova za smještaj starijih pod lupom Inspekcije: Dom radi bez rješenja

GRADIŠKA, BANJALUKA - Iako je Republička zdravstvena inspekcija Domu za penzionere i stara lica "Medik Ugrenović" u Novom Selu, kod Gradiške, zabranila obavljanje djelatnosti socijalne zaštite i naredila oslobađanje ustanove od korisnika, Tatjana Jakovljević, čitateljka "Nezavisnih", tvrdi da Dom i dalje radi i da se u njemu nalaze pojedini korisnici.

I Miroslav Ugrenović, direktor ovog doma, potvrdio je da ustanova radi.

"Išla sam u posjetu u ovaj dom i nisam mogla ući jer su ljudi bili zaključani unutra, dok nisam došla do nekih kontakata, nakon čega su poslali jednu radnicu da nam otvori vrata", kazala je Jakovljevićeva.

Ona tvrdi da u ovom domu korisnici borave u lošim uslovima.

U Inspektoratu RS su saopštili da je u oktobru 2015. godine republički zdravstveni inspektor izvršio kontrolu i donio rješenje kojim zabranjuje ovom domu obavljanje djelatnosti socijalne zaštite dok ne obezbijedi rješenje ministra zdravlja i socijalne zaštite o ispunjenosti uslova.

"Postupak je započet kada je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS dostavilo rješenje kojim se utvrđuje da navedeni dom ne ispunjava uslove za rad ustanove socijalne zaštite", istakli su juče u Inspektoratu.

Dodali su da je istim rješenjem navedenoj ustanovi naloženo da objekat u kojem obavlja djelatnost oslobodi od korisnika. Naglasili su da je problem koji se javlja u ovim kontrolama činjenica da su u domovima smještena starija lica, često i nepokretna, zbog čega, kako kažu, nije moguće isprazniti i zapečatiti objekat.

"U četiri navrata inspektor je izricao i novčane kazne u ukupnom iznosu od 9.500 KM, a kod Poreske uprave pokrenut je postupak prinudne naplate, dok je o zabrani obavljanja djelatnosti obaviješten i Okružni privredni sud Banjaluka", tvrde u Inspekoratu.

Ugrenović je kazao za "Nezavisne" da rade, ali da nije nabavio pomenuto rješenje.

"Trenutno radimo i ostalo je nešto korisnika. Nije istina da su nam zabranili rad", ustvrdio je Ugrenović, ali je dodao da nema upotrebnu dozvolu za objekat.

On se požalio na zakon u koji su dodavani aneksi.

"U aneksima stoji da treba da imamo hidrant, a ja nemam gradsku vodu."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije