Društvo

Ustavnom sudu Srpske predata apelacija na Statut Saveza sindikata

Ustavnom sudu Srpske predata apelacija na Statut Saveza sindikata
Foto: Ilustracija | Ustavnom sudu Srpske predata apelacija na Statut Saveza sindikata

BANJALUKA - Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić predao je danas Ustavnom sudu Srpske apelaciju te organizacije za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Statuta Saveza sindikata Srpske.

Sindikat uprave predao Ustavnom sudu Srpske apelaciju za ocjenu ustavnosti Statuta Saveza sindikata Srpske - Foto: SRNA

Sindikat uprave predao Ustavnom sudu Srpske apelaciju za ocjenu ustavnosti Statuta Saveza sindikata SrpskeFoto: SRNA

Marić je rekao da su predstavici Sindikata uprave pokušali da u okviru Kongresa Saveza sindikata ukažu na nezakonitost i dosadašnje nepravilnosti u radu Saveza.

"Nakon uloženih naših amandmana sam Statut je povučen sa dnevnog reda /Kongresa održanog 4. jula u Tesliću/, što je dokaz kapitulacije Saveza sindikata u pravnom dijelu", rekao je Marić na konferenciji za novinare ispred zgrade Ustavnog suda u Banjaluci.

On je dodao da će Sindikat uprave nastaviti institucionalnu borbu u okviru pravnog sistema s ciljem dokazivanja da važeći Statut nije u skladu sa zakonom i Ustavom Srpske.

"Očekujemo da Ustavni sud u roku od 60 do 90 dana donese rješenje o ovom pitanju, a ako to ne uradi preduzećemo nove korake kako bismo dokazali da smo u pravu", rekao je Marić.

On je negirao navodne tvrdnje iz Saveza sindikata da postoje politički motivi za djelovanje ovog sindikata.

"Degutantno je slušati priče predsjednika Saveza sindikata Ranke Mišić i ona, ako se to odnosi na mene, treba da konkretno dokaže da li sam ja u organu bilo koje političke partije", rekao je Marić, priznavši da je vodio predizbornu kampanju Milorada Živkovića za gradonačelnika Doboja jer je on njegov prijatelj već 20 godina.

Sekretar Sindikata uprave Republike Srpske Milorad Mitrović objasnio je da postojeći Statut Saveza sindikata nije važeći opšti pravni akt u pravnom poretku Srpske jer nije stupio na snagu u skladu sa Ustavnim odredbama.

"Zakon, drugi propisi i opšti akti stupaju na snagu najmanje osam dana od dana objavljivanja, a Statut Saveza iz 2009. godine stupio je na snagu danom donošenja, što je protivno ustavnim i zakonskim odredbama", istakao je Mitrović.

On je dodao da Kongres Saveza sindikata nije skupštinski organ prema Zakonu o udruženjima i fondacijama, već skupštinsku ulogu prema statutu vrši Generalno vijeće.

"Izbor predsjednika Saveza, članova Statutarne komisije i Nadzornog odbora vršio je organ koji za to nije bio ovlašten u skladu sa zakonom i Ustavom", rekao je Mitrović.

Sindikat uprave jedini je granski sindikat koji se otvoreno protivio reizboru Ranke Mišić na dužnost predsjednika Saveza sindikata Republike Srpske na kongresu u Tesliću.

Sjednicu Kongresa u Tesliću napustili su delegati Sindikata uprave nezadovoljni što nisu prihvaćeni njihovi amandmani na Prijedlog statuta, koji je povučen sa dnevnog reda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije