Društvo

Usvojeni zaključci s ciljem rješenja problema rudara

Usvojeni zaključci s ciljem rješenja problema rudara
Foto: Ilustracija/Arhiva | Usvojeni zaključci s ciljem rješenja problema rudara
Srna

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je u drugom krugu glasanja, nakon cjelodnevnog zasjedanja, odnosno rasprave o stanju u rudnicima u FBiH, zaključke predložene iz parlamentarnog odbora za energetiku.

Prvim zaključkom je, s ciljem rješenja problema rudara, izražena puna podrška nastavku dijaloga njihovog sindikata, uprave javnog preduzeća Elektroprivreda BiH i Vlade FBiH, te navedeno da program prestrukturisanja rudnika nema alternativu.

Narednim zaključkom, predloženim iz Odbora za energetiku, naloženo je preduzeću Elektroprivreda BiH i Vladi FBiH da utvrde plan uplate 430 miliona KM na ime dugovanja rudnika za doprinose zaposlenima.

Od tog iznosa potrebno je da Vlada osigura 30 miliona KM, a ostalo Elektroprivreda BiH i uprave rudnika, prenose federalni mediji.

Takođe, od Vlade i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije zatraženo je donošenje odluke o moratorijumu na zapošljavanja administrativno-tehničkog osoblja u rudnicima koji su u koncernu Elektroprivrede BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije