Društvo

Vakcina vratila život u Domu penzionera u normalne tokove

Vakcina vratila život u Domu penzionera u normalne tokove
Foto: N.N. | Vakcina život u Domu penzionera vratila u normalne tokove

BANJALUKA - Nakon što su svi korisnici Doma penzionera u Banjaluci vakcinisani, osjeti se olakšanje kako za njih, tako i za radno osoblje, jer se život u ovom domu za starija lica polako vraća u normalne tokove.

Rekla je to za "Nezavisne novine" Gordana Lihović, direktorica Doma penzionera Banjaluka, koja ističe da je oko 150 korisnika primilo vakcine protiv virusa korona, a takođe je vakcinisano i oko 60 odsto zaposlenih.

"Kada nam dođu novi korisnici njih odmah unosimo na liste za vakcinaciju te se i oni naknadno vakcinišu", rekla je Lihovićeva.

Dodala je da su krajem prošle godine i početkom ove imali težak period izazvan virusom korona, ali da su sada, nakon imunizacije, ušli u normalnu fazu poslovanja.

"I dalje imamo neke epidemiološke mjere, kao što je nošenje maski u zatvorenom prostoru, ali otvoren je kafić u sklopu Doma. Najavljene posjete su sada dozvoljene tri puta sedmično, mada korisnici koji su pokretni imaju mogućnost, držeći propisanu distancu, da se sa svojim najmilijim sretnu i u kafiću", kazala je Lihovićeva.

Istakla je da su korisnici disciplinovani i da se pridržavaju svih propisanih mjera.

Dodala je da su sada počeli i s redovnim aktivnostima, kao što je organizovanje muzike uživo svake srijede.

"Očekujemo da uskoro počnemo i s organizovanjem drugih dešavanja za manje grupe korisnika, u skladu s epidemiološkim mjerama", rekla je Lihovićeva.

Korisnici Doma penzionera su, prema riječima Lihovićeve, u manjim grupama počeli odlaziti i na organizovane izlete.

"Imali smo izlet na Banj brdo panoramskim busom za grupu od 25 naših korisnika. Njima je to bilo veoma drago i interesantno. Ako bude bilo prilika, manju grupu bismo vodili i na neku drugu destinaciju", kazala je Lihovićeva.

Navela je da je vakcinacija olakšala korisnicima i da kada van Doma odu u posjetu porodici ili prijateljima nakon povratka ne moraju ići u izolaciju, što je ranije bio slučaj.

"Nažalost, još imamo situaciju da važe pravila i smjernice da prilikom dolaska u Dom novi korisnici, bez obzira na to da li su vakcinisani ili imaju negativan PCR test, moraju ići u obaveznu izolaciju", rekla je Lihovićeva.

Dodala je da su se povodom toga, u želji da se takva smjernica ublaži i izmijeni, obratili Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, Institutu za javno zdravstvo RS te Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Banjaluka, ali da još nisu dobili odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije