Društvo

Vakcinacija počela u manje od 20 odsto škola u Srpskoj

Vakcinacija počela u manje od 20 odsto škola u Srpskoj
Foto: N.N. | Vakcinacija počela u manje od 20 odsto škola u Srpskoj
Anja Matarugić

BANJALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - Vakcinacija prosvjetnih radnika u Srpskoj dosad je započela u 44 osnovne i srednje škole i dva centra i dok su u pojedinim regijama gotovo sve škole već započele imunizaciju, pojedine još čekaju na svoje doze.

Od ukupno 187 osnovnih škola u Srpskoj, prema podacima Instituta za javno zdravstvo, dosad je vakcinacija prosvjetara započela u njih 29, dok je od 79 srednjih škola imunizacija počela u 14.

"Imunizacija prosvjetara započela je i u Centru 'Zaštiti me' i Centru za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora u Banjaluci", naveli su u Institutu.

Dodali su da je juče izvršena imunizacija zaposlenih u Muzičkoj školi "Vlado Milošević" u Banjaluci, koja je ujedno i osnovna i srednja muzička škola.

Damir Jovanić, direktor Muzičke škole "Vlado Milošević" Banjaluka, za "Nezavisne novine" je kazao da je juče prvu dozu vakcine primilo 40 odsto zaposlenih u ovoj školi.

"Prije ovoga pojedine kolege su već vakcinisane, a neki su išli u Srbiju da se vakcinišu", rekao je Jovanić.

Dodao je da prema tome u kolektivu Muzičke škole "Vlado Milošević" u Banjaluci imaju oko 50 odsto vakcinisanih radnika.

"Kolege su najčešće birale Sinopharm, Sputnjik i Pfizer. Niko nije odabrao AstraZenecu", kazao je Jovanić te naveo da je i on takođe juče primio prvu dozu Pfizera.

Jelena Čančar, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola sarajevo-romanijske i gornjopodrinjske regije, kazala je da su dosad u jednom danu vakcinisani prosvjetni radnici svih pet osnovnih škola na prostoru regije Istočno Sarajevo.

"Oko 20 škola imamo u našem aktivu direktora. Prosvjetari zaposleni u školama iz polovine opština u našim regijama je dosad vakcinisano", kazala je Čančareva.

Dodala je da pojedine škole u manjim opštinama i dalje čekaju na vakcinaciju.

"Oko 30 odsto zaposlenih u svih 20 škola u ovim regijama je iskazalo želju da primi vakcinu protiv virusa korona", rekla je Čančareva.

Sa druge strane, Tijana Vasiljević Stokić, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj, za "Nezavisne novine" je kazala da je u ovoj regiji zasad vakcinisan samo kolektiv Srednje škole "Nikola Tesla" u Tesliću.

"Sa sigurnošću mogu da potvrdim da u Doboju nije počela vakcinacija ni u jednoj srednjoj školi. Prema podacima kojima raspolažem, samo su zaposleni u jednoj srednjoj školi u Tesliću vakcinisani", navela je Vasiljević Stokićeva.

Dodala je da im je skoro u posjeti bila Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, koja je najavila da bi imunizacija prosvjetnih radnika u ovoj regiji trebalo da počne krajem juna ili početkom jula.

Podsjećanja radi, prosvjetari koji su primili prve doze vakcina protiv virusa korona u Srpskoj su, krajem maja, bili radnici Osnovne škole "Vojislav Ilić" u Krupi na Vrbasu, kod Banjaluke. Imunizacija prosvjetnih radnika, koja je dio treće faze vakcinacije u Srpskoj, obavlja se u prostorijama škola.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je da se vakcinacija prosvjetnih radnika vrši prema spiskovima koje Institutu dostavlja Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije