Društvo

Vasiljević: Udvostručen broj pozitivnih na virus korona

Vasiljević: Udvostručen broj pozitivnih na virus korona
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Vasiljević: Udvostručen broj pozitivnih na virus korona

ISTOČNO SARAJEVO - Na području Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže epidemiološka situacija je pogoršana, udvostručen je broj pozitivnih na kovid, kao i onih koji se javljaju na pregled u ambulantu za akutne respiratorne infekcije, rečeno je u Domu zdravlja Istočno Sarajevo.

Koordinator tima za sprovođenje vakcinacije u Domu zdravlja Danko Vasiljević precizirao je da su 5. januara bila 52 aktivna slučaja, a protekla tri dana javljali su se i pacijenti koji su se testirali u privatnim laboratorijama - više od 100 koji su pozitivni na virus korona.

"Visok je procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih. Među zaraženima ima i vakcinisanih i nevakcinisanih. To ipak ne umanjuje značaj vakcinacije, jer činjenica da imate određen imunitet je sigurno garant da nećete razviti neku težu kliničku sliku", naglasio je Vasiljević.

On je naveo da je do sada prvom dozom protiv virusa korona vakcinisano 7.940 građana, drugom 7.665, a treću dozu je primilo 310 ljudi.

Vasiljević je dodao da je u ovoj godini, imajući u vidu da su bili praznici, samo 4. i 5. januara prvom dozom vakcinisano šest, drugom devet i trećom dozom 42 stanovnika ove dvije opštine.

On je dodao da su građanima na raspolaganju sve vakcine, a punkt za vakcinaciju radi svaki radni dan od 13.00 do 18.00 časova u prostorijama Hitne medicinske pomoći.

Vasiljević je napomenuo da će vakcine fajzer, sputnjik V i astra zeneka, za koje je potrebno da se građani prethodno naruče, davati ponedjeljkom i utorkom.

"Najbolje je da se građani lično jave na punkt za vakcinaciju ili pozivom na broj telefona 066/583-457. Zamolio bih građane da budu strpljivi i uporni prilikom zakazivanja termina vakcinacije, jer je samo jedan broj aktivan", istakao je Vasiljević.

Pored vakcinacije, građanima je savjetovao da izbjegavaju veće skupove i pridržavaju se epidemioloških mjera, napomenuvši da je najbolje da se prilikom prvih simptoma jave ljekaru porodične medicine, koji će ih uputiti šta dalje da rade.

Vasiljević je dodao da od 1. januara rade sa pacijentima sa akutnim respiratornim infekcijama od 18.00 časova u Domu zdravlja, nakon što završe sa redovnim radom i ostalim aktivnostima sa pacijentima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije