Društvo

Vatrogasci morali pješačiti natovareni kanisterima i naprtnjačama

Vatrogasci morali pješačiti natovareni kanisterima i naprtnjačama
Foto: Nataša Tadić | Vatrogasci morali pješačiti natovareni kanisterima i naprtnjačama

TUZLA - Vatrogasci su gasili oko 50 požara na području grada Tuzla u posljednjih mjesec dana te apeluju na građane da ne lože vatru na otvorenom usljed visokih temperatura, a posebno u blizini šuma i stambenih objekata.

Vatrogasci su tokom protekla 24 sata gasili požare u Banovićima, Kalesiji, Lukavcu, Gračanici, Srebreniku i Tuzli i svi su uglavnom na niskom rastinju.

Kada je u pitanju Tuzla, posljednji požar je bio u mjestu Čajići u tuzlanskoj mjesnoj zajednici Par Selo. Teren je veoma nepristupačan te su vatrogasci morali pješačiti i u naprtnjačama nositi vodu. Uzrok požara, koji je izbio u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima, najvjerovatnije je ljudski faktor.

Nakon što je požar bio lokalizovan, vatra je ponovo zahvatila ovo šumsko područje. Vatrogasci su kazali da su morali pješačiti tri do pet kilometara natovareni kanisterima i naprtnjačama od po 20 litara da bi imali snabdijevanje vodom. Površina zahvaćena požarom je od 150 do 200 dunuma nepristupačne guste šume.

"Teren je nepristupačan vozilima. Morali smo sredstva za gašenje dovlačiti specijalnim vozilima i ručno. Na terenu su bile dvije posade, s time da smo morali od kuće pozvati vatrogasce u slučaju neke veće intervencije u gradu", pojasnio je Jasmin Habul, zamjenik komandira Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla.

Za razliku od prethodnih godina, statistika je nešto bolja kada je u pitanju broj požara. Međutim, neodgovorni pojedinci i dalje uzrokuju probleme.

"Ima dosta ljudi koji to ne shvataju na ozbiljan način. Pokušavaju na brzinu nešto završiti spaljivanjem ili upotrebomn otvorenog plamena. Sada kada su temperature nenormalno visoke, dovoljan je jedan opušak cigarete da uzrokuje požar većih razmjera", ističe Habul i dodaje da građani treba odmah da pozovu vatrogasce kada primijete vatrenu stihiju te da ne gase sami požar.

"Mogu doći u situaciju da sami budu ugroženi ili da bude kasno kada mi dođemo", poručuje zamjenik komandira.

Na sve intevnecije i zadatke profesionalna i dobrovoljna vatrogasna društva mogu odgovoriti, tvrde nadležni.

"Stanovništvo nema potrebe da se brine. Ali apelujemo i na poslovne subjekte da poštuju sve mjere protivpožarne zaštite i da rade u skladu sa važećim propisima koji definiraju tu oblast", kazao je Mirza Džinović, v.d. direktora Kantonalne uprave civilne zaštite. Inače, Uprava je u saradnji sa Vladom Tuzlanskog kantona raspisala javni poziv za nabavku opreme iz oblasti zaštite i požara. Planirana je nabavka vozila i specijalizovane opreme za profesionalna i dobrovoljna vatrogasna društva u svih 13 opština i gradova ovog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije