Društvo

Vatrogasci u Hercegovini proveli budnu noć

Vatrogasci u Hercegovini proveli budnu noć
Foto: Ilustracija | Vatrogasci u Hercegovini proveli budnu noć

TREBINJE, RAVNO - Požari u Hercegovini još ne jenjavaju, ali se drže pod kontrolom i ne ugrožavaju objekte, te su tako vatrogasci između nedjelje i ponedjeljka proveli tešku i budnu noć.

Kako su za "Nezavisne" potvrdili u trebinjskoj Teritorijalnoj vtrogasnoj jedinici, vatrogasci su cijelu noć sa pripadnicima Civilne zaštite gasili požar u Veličanima, Galičićima i Strujićima i uspjeli da sačuvaju kuće od vatrene stihije. Iako je požar stavljen pod kontrolu, ekipe su i dalje na terenu.

Momčilo Milićević, komandir Vatrogasne jedinice Berkovići, istakao je da je već četvrti dan aktivan veliki požar na planini Snježnici, te da je juče ujutru stigao helikopter Oružanih snaga BiH, ali da nije mogao da dejstvuje zbog jakog vjetra, ali da će se uključiti čim se smiri vjetar.

Vatrogasci u Ljubinju su uspjeli da zaustave da se veliki šumski požar ne proširi u rejonu Poljica, gdje je situacija na požarištima stabilnija.

Komandir Vatrogasne jedinice Ljubinje Miodrag Ilić je rekao da je najveći dio požarišta stavljen pod kontrolu, te nije zatražena pomoć helikoptera.

Načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić podsjetio je da je nedavno izgorjelo oko 15 odsto teritorije ove opštine.

Iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite rečeno je da je  požar, koji je prijetio selima Batine, Šijakovići i Gornja Trebinja, u općini Ravno, pod kontrolom. Požari su aktivni i kod  Čapljine, Neuma i Stoca.

Požar u selu Gubavica južno od Mostara ponovo se razbuktao juče oko podne, a vatra se približila kućama. Na terenu je bilo više od 70 vatrogasaca.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, juče se na konferenciji za novinare u Sarajevu osvrnuo i na aktivne požare u BiH, za koje kaže da su poprimili razmjere katastrofe.

"Jedna opština izgori 15 odsto, a mi nedovoljno posvećujemo pažnju tome. Vlasti ne vode računa o ovakvoj vrsti vanrednog događaja. Gori pola BiH, niko se ne oglašava. Nije problem, sve se svelo na pedesetak naprtnjača i na ljude kojima neposredno prijeti opasnost od požara", kazao je Mektić.

Apelovao je da se uspostavi sistem koordinacije između institucija, da se napravi plan prevencije i pomoći. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije