Društvo

Važan projekat Organizacije "4 life": Prinosi će biti donirani djeci

Važan projekat Organizacije "4 life": Prinosi će biti donirani djeci
Foto: N.N. | Važan projekat Organizacije "4 life": Prinosi sa njiva biće donirani djeci

VELIKA KLADUŠA - Zanimljiv projekat koji je uspješno realizirala humanitarna organizacija "4 life" privodi se ovih dana kraju, a jedan od njegovih primarnih ciljeva je proizvodnja poljoprivrednih proizvoda za potrebe djece bez roditeljskog staranja koja su smještena u udomiteljskim i sličnim ustanovama.

Ova organizacija, sa sjedištem u Austriji, u projekat je tokom proljetne sjetve, u jeku pandemije virusa korona, uključila šest porodica lošijeg socijalnog stanja iz Maglaja i jednu iz mjesta Vrnograč, nadomak Velike Kladuše.

Njima je besplatno ustupljeno neophodno sjeme za sadnju i repromaterijal, a ove porodice su potom na ukupno 14 dunuma zemljišta zasijale krompir, luk i grah. Od ukupnih prinosa porodice učesnici projekta, u skladu sa dogovorenim, pomenutoj organizaciji vratiće 10 posto prinosa, dok ona 30 posto otkupljuje, a ostatak ostaje samim porodicama.

Svi otkupljeni poljoprivredni proizvodi biće potom donirani socijalnim i zdravstvenim ustanovama.

Koordinator ovoga projekta Ćamil Ćuturić kaže kako pomenuta porodica iz Vrnograča ovih dana zbraja bogate prinose sa svojih poljoprivrednih parcela i da su proizveli osam tona krompira, 800 kilograma luka i značajne količine graha. "Dogovoreni dio od ukupnih prinosa ovih dana uručili smo Socijalno-pedagoškoj zajednici u Bihaću, gdje boravi oko 150 djece bez roditeljskog staranja", istakao je Ćuturić.

On je dodao kako su i porodice iz Maglaja, učesnici projekta, također zabilježile dobre prinose, a njihovi proizvodi biće donirani bolnici u Tešnju.

"U uslovima kada je zbog pandemije virusa korona postojala opasnost od poremećaja u redovnom snabdijevanju hrane u mnogim državama svijeta, mi smo proljetnom sjetvom krompira, graha i luka pokušali izbjeći probleme u isporuci hrane udomiteljskim ustanovama kojima već duži period kupujemo potrepštine za djecu bez roditelja", istakao je Muamer Ljubijankić, predstavnik humanitarne organizacije.

Inače, nju je formirala prije nekoliko godina grupa mladih iz BiH koji žive u austrijskom gradu Lincu, a njen rad pomaže preko 20 firmi iz Austrije koji su im stalni sponzori, kao i veliki broj građana, kako naših ljudi koji žive u toj zemlji, tako i Austrijanaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije