Društvo

Važan svjedok prošlosti svjedoči i našoj nekulturi

Važan svjedok prošlosti svjedoči i našoj nekulturi
Foto: Zlatan Čekić | Važan svjedok prošlosti svjedoči i našoj nekulturi

SANSKI MOST - Brojni spomenici i svjedoci prošlosti na području općine Sanski Most prepušteni su propadanju i zubu vremena, a jedan od takvih je i drezina koja potiče iz doba Austrougarske monarhije.

Radi se o prevoznom sredstvu koje je u prošlosti služilo u željezničkom saobraćaju, a prije dvadesetak godina je restaurirano i izloženo u parku u neposrednoj blizini autobuske stanice u ovome gradu. Ovaj vrijedni eksponat iz sanske prošlosti danas jadno izgleda, unutrašnjost je puna smeća i ispijenih flaša alkohola, a tragovi devastacije vozila svuda su vidljivi.

"Nažalost, o ovom artefaktu niko ne vodi brige niti računa nakon što je prije dvije decenije vozilo pronađeno na lokalitetu planine Mijačica i potom restauirirano. Vozilo je trebalo da bude spomenik i podsjetnik na vremena kada je Sanski Most imao željeznicu, ali je danas više spomenik našoj nekulturi i nebrizi", smatra Amir Talić, sanski književnik i publicista.

Prema njegovim riječima, radi se o pružnom vozilu s benzinskim motorom kojim su radnici na željeznici, za vrijeme austrougarske vladavine ovim prostorima, odlazili na posao.

Drezinu je proizvela poznata austrijska firma "Štajnbajs", koja je 1914. godine izgradila i uskotračnu prugu koja je tada prolazila kroz Sanski Most i povezivala ga s drugim gradovima i okolnim šumskim radilištima. Sjećanje na željeznicu, koja je u jednom istorijskom periodu bila nosilac industrijskog i ekonomskog razvitka Sanskog Mosta, i danas je živo, a Sanjani se tih vremena sjećaju s nostalgijom.

"Kako se odnosimo prema prošlosti, takva će nam biti i budućnost, kaže staro nepisano pravilo. Staru drezinu treba na neki način zaštititi i vratiti joj stari sjaj, kao i zgradu željezničke stanice koja već godinama propada i predstavlja ruglo grada", istakao je Talić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije