Društvo

Veća zaštita mrkog medvjeda u RS do kraja godine

Veća zaštita mrkog medvjeda u RS do kraja godine
Foto: Robert Balog/Pixabay | Veća zaštita mrkog medvjeda u RS do kraja godine

BANJALUKA - Plan upravljanja mrkim medvjedom na teritoriji Republike Srpske, koji će, između ostalog, još više zaštititi ovu vrstu zvijeri, sistematizovati podatke i učiniti ih dostupnim drugim zainteresovanim stranama, biće gotov do kraja godine.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ovaj plan bi trebalo da izradi do sredine decembra i uputi u dalju proceduru usvajanja.

Dejan Radošević, član radne grupe za izradu plana upravljanja mrkim medvjedom u Republici Srpskoj, istakao je za "Nezavisne" da je imenovan stručni tim za izradu plana upravljanja rješenjem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

"Jedan od ciljeva je da se podaci o mrkom medvjedu sistematizuju, učine dostupnim drugim zainteresovanim stranama, te da se unesu savremene metodologije koje propisuje Evropska unija", naveo je Radošević.

Prema njegovim riječima, mora se procijeniti koja je to površina realna za stanište mrkog medvjeda u Republici Srpskoj.

"Dosadašnji elaborat o uspostavljanju katastra lovišta definisao je stanište na oko 500.000 hektara, a modeliranjem po osnovu utvrđenih kriterijuma došlo se do teritorije koja je duplo veća. U toku je provjera s korisnicima lovišta, tako da će to biti negdje oko 700.000 hektara", pojasnio je Radošević.

Istakao je da se moraju pronaći površine na kojima je mrki medvjed zastupljen, a poželjan, te da ne predstavlja prijetnju po čovjeka, stoku, pčele i ostalo.

"Na osnovu metodologije koja je propisana podzakonskim aktima i najrelevantnijeg podatka koji imamo na teritoriji RS nalazi se oko 750 mrkih medvjeda. Ovo je dobra populacija, a tome je doprinijelo to što imamo velike teritorije pod šumom te je odstrel medvjeda jako skup. Broj jedinki mrkog medvjeda se povećava iz godine u godinu", kazao je Radošević.

Savo Minić, predsjednik Lovačkog saveza RS, rekao je za "Nezavisne" da je divljač data na upravljanje lovcima koji imaju obavezu da se bave njenim uzgojem i zaštitom.

"Da bismo pratili neke svjetske standarde i norme koje propisuju međunarodne organizacije jedna od aktivnosti jeste plan upravljanja mrkim medvjedom", naveo je Minić.

Dodao je da su u Lovačkom savezu RS obavijestili Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS o prekobrojnosti mrkog medvjeda kod nas.

"Planom upravljanja ćemo moći pratiti njihovo kretanje, stanište, ishranu, bolesti i sve ono što je bitno u životu te jedinke. Takođe, pratićemo i njihove migracije kako bismo boljim mjerama i prihranom bolje gazdovali ovom divljači, ali i da ne bi ulazila u naseljena mjesta i pravila štetu", zaključio je Minić.

Plan upravljanja mrkim medvjedom radi se u okviru projekta "Zaštita mrkog medvjeda u Dinaridima", koji sprovodi Centar za životnu sredinu, uz finansijsku podršku njemačke fondacije za zaštitu prirode "EuroNatur".

Mrki medvjed je u BiH zaštićen lovostajem, što znači da je dozvoljen lov u određenim periodima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije