Društvo

Večeras otvaranje 53. "Kočićevog zbora" u Banjaluci

Večeras otvaranje 53. "Kočićevog zbora" u Banjaluci
Foto: N.N. | Večeras otvaranje 53. "Kočićevog zbora" u Banjaluci

BANJALUKA - Polaganjem vijenca na spomenik Petru Kočiću u istoimenom parku večeras, u 20 časova, svečano će biti otvoreno 53. izdanje "Kočićevog zbora", a kompletnu organizaciju drugu godinu zaredom preuzeo je grad Banjaluka.

Dva sata prije samog svečanog otvaranja zborovanja, književno-umjetnički program u okviru istog, koji ove godine donosi bogate i raznolike sadržaje, počeće u studentskom kampusu otvaranjem likovne kolonije. Potom, u 19 časova, u parku "Petar Kočić" slijedi i otvaranje izložbe "Stripovijetke", koja je u saradnji Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske (NUB RS) i "Devete dimenzije" urađena po motivima pripovijedaka Petra Kočića. Strip-crtači Milan Mladić, Predrag Ikonić i Zoran Pejić živote živopisnih likova iz djela "Jablan", "Kroz maglu", "Jazavac pred sudom", "Grob slatke duše" prenijeli su i u devetu umjetnost, a samoj izložbi prethodila je i knjiga "Stripovijetke", objaveljena ove godine na srpskom i ruskom jeziku.

Sutra, dan poslije otvaranja, u 20 časova, inače terminu u kojem su najavljeni programi za sve naredne dane u parku "Petar Kočić", ovdje će biti održano veče besjedništva, a publici će se u čast Kočića, koji je bio poznat i kao vrsni besjednik u bosanskom saboru, predstaviti studenti besjednici iz Banjaluke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva.

U okviru programa predviđenog za najmlađe, u srijedu, 22. avgusta, u parku "Petar Kočić" biće organizovana radionica veza za djecu sa veziljom Svjetlanom Marković, a istog dana u parku (20 časova) predstaviće se i pjesnici mlađe generacije.

Tradicionalno, program će biti održan i u Beogradu, i to u četvrtak, 23. avgusta, u 11 časova, kada će biti položeni vijenci na Kočićevom grobu u Aleji velikana u Beogradu i cvijeće na spomenik u Čuburskom parku (u 13.30).

Istog dana, u 20 časova, u organizaciji Udruženja književnika Srbije biće održano i književno veče, na kojem će ugledni srpski pisci govoriti o djelima našeg velikana.

Istovremeno, u četvrtak, sa početkom u 11 časova, u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske biće održana radionica stripa za djecu, dok će u parku "Petar Kočić", u 20 časova, biti priređeno veče satire.

Program se nastavlja u petak, u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske promocijom dva zbornika, "Kočić naš savremenik" i "150 godina od Srpske čitaonice do NUB RS" (u 12 časova).

Možda i kruna ovogodišnjeg književnog programa "Kočićevog zbora" biće u večernjim časovima tog dana, kada će u NUB RS biti organizovano književno veče sa Zahorom Prilepinom, jednim od najčitanijih savremenih ruskih pisaca.

U isto vrijeme (petak, 20 časova) u parku "Petar Kočić" glumci Narodnog pozorišta RS i Dječijeg pozorišta RS predstaviće Kočićeva djela u dijelu programa pod nazivom "Veče drame - Kočić na sceni".

U subotu, posljednjeg dana književno-umjetničkog programa ovogodišnjeg izdanja "Kočićevog zbora", Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, u Gradskoj upravi organizovaće prijem za književnike i učesnike svečane akademije, koja će biti organizovana u večernjim časovima u Banskom dvoru, kada će "Kočićeva nagrada" biti uručena Rajku Petrovu Nogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije