Društvo

Večeras počinje jevrejska Nova godina

Večeras počinje jevrejska Nova godina
Večeras počinje jevrejska Nova godina

BEOGRAD - Večeras sa zalaskom Sunca, za Jevreje počinje nova, 5773. godina, koje se broje "od stvaranja svijeta", javila je Vjerska informativna agencija (VIA).

Tokom novogodišnjeg praznika Jevreji se pozdravljaju sa "Šana tova", što znači "dobra Nova godina", a odgovara se "Šana tova umetuka" što je u prevodu znači "Neka Nova godina bude dobra i slatka".

Jevreji broje godine od nastanka svijeta, pojave Adama i Eve. Smatraju da je svijet nastao 3761 godinu prije Hrista.

Godina počinje mjesecom tišri, koji nije prvi već sedmi, prvi je nisan koji je u proljeće.

Praznik jevrejske nove godine nije veseo, to je dan Božjeg suda, dubokog razmišljanja o onome šta se uradilo ili nije uradilo, proteklih godinu dana.

U sinagogama se u prvom času godine pjevaju riječi proroka Isaije: Svijet, svijet, svijet je tvorac svega stvorenog, sve je ispunjeno božanskom prisutnošću.

U hramu je sve u bijeloj boji, kao i zavjesa na ormanu gdje se čuva Tora.

U domovima se čita molitva Kidiš, čita se blagoslov hljebova i poseban blagoslov voća. Jedu se jabuke premazane medom, kako bi godina bila slatka.

Hljebovi, isključivo od bijelog brašna, koji se za praznik jedu, moraju biti okrugli, a ne izduženi, jer krug je simbol godišnjeg ciklusa.

Nova godina se obilježava dva dana i oba su neradna.

Do praznika Jom kipur, Dana pomirenja, koji je za deset dana, Jevreji provode u sabranju, razmišljanju, kajanju. Tokom ovog perioda Bog odlučuje o pojedincu i donosi o njemu dobar ili drugačiji sud.

Sljedeće godine Nova godina je 5. septembra, a najkasniji mogući datum je 5. oktobar.

Jevrejska Nova godina nikada ne pada u srijedu, petak ili nedjelju. Nova godina se obilježava uvijek 163 dana poslije Pesaha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije