Društvo

Pratite nas na Google news

Velika tuga u Rakitnu: Građani se oprostili od šest stradalih tinejdžera

Velika tuga u Rakitnu: Građani se oprostili od šest stradalih tinejdžera
Foto: Anadolija | Velika tuga u Rakitnu: Građani se oprostili od šest stradalih tinejdžera
N.N.

POSUŠJE - Rakitno kod Posušja obavijeno tugom uz more isplakanih suza danas se oprostilo od šest tinejdžera koji su u novogodišnjoj noći tragično preminuli usljed gušenja plinom sa još dvoje svojih vršnjaka koji su sahranjeni juče.

Kolone tužnih ljudi slile su se u Rakitno do mjesne crkve Svetog Ivana Krstitelja kako bi posljednje zbogom rekli Žani, Mariji i Stipi Pavkoviću, Ivanu Miličeviću, Miji Soldo i Stipi Romiću, piše Klix.ba.

Mostaraki biskup Petar Palić je izgovarajući molitvu iznad šest bijelih kovčega kazao da svi danas osjećamo svoju nemoć, pokušavamo pronaći riječi koje su sposobne izreći bol.

"I ostajemo nijemi. Trudimo se ponuditi utjehu roditeljima, ali ništa nam ne prelazi preko usana. Ova patnja je jednostavno prevelika i preteška, za roditelje i porodicu. Početak godine više neće biti isti", rečeno je između ostalog na misi u Raktinu.

Biskup je kazao da cijela BiH i regija suosjećaju s porodicama preminulih tinejdžera.

"Umjesto riječi, sklopimo ruke i recimo Bogu da pomogne porodicama u njihovoj boli i ostane s njima."

Nakon molitve uz jecaje ožalošćenih sveštenici su se s tužnim povorkama uputili prema mjesnim grobljima gdje će tijela šest prekinutih mladosti sahraniti uz pogrebne običaje.

Mirela Rezo i Stjepan Jukić sahranjeni su juče u Posušju na mjesnom groblju Matića križ.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

S neutješnim porodicama, prijateljima, sugrađanima i sunarodnjacima plakao je i kamen hercegovački jer tragediju koja se dogodila u novogodišnjoj noći regija ne pamti, o čemu su izvještavali i svjetski mediji.

Podsjetimo da se tragedija dogodila u vikendici u Tribistovu kod Posušja gdje je preminulo osam devetnaestogodišnjaka usljed gušenja plinom.

Danas je u Federaciji BiH proglašen Dan žalosti, a odlukom Savjeta ministara u cijeloj BiH je 2. januar bio Dan žalosti, dok je Vlada ZHK proglasila trodnevnu žalost za 2., 3. i 4. januar.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije