Društvo

Veliki uspjeh ljekara Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC-a Srpske

Veliki uspjeh ljekara Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC-a Srpske
Foto: UKC RS | Veliki uspjeh ljekara Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC-a Srpske

BANJALUKA - Po prvi put u UKC Republike Srpske izveden je veoma složeni operativni zahvat - ugradnja vještačkog zgloba ramena, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Radi se o pacijentu iz istočnog dijela Republike Srpske koji je nakon pada zadobio komplikovan višedjelni prelom ramena.

Pacijent je operisan u regionalnoj anesteziji u tzv. skalenskom bloku čime je procenat komplikacija kod ovako složenog zahvata sveden na minimum. Tom prilikom ugrađena mu je totalna anatomska proteza ramena sa kompletnom rekonstrukcijom mišića i tetiva u ramenom zglobu, navodi se u saopštenju.

Prema riječima doktora Dejana Ćurlika, specijaliste ortopedije sa ovom operacijom u potpunosti je zaokruženo liječenje povreda i oboljenja ramena u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

"Naši ljekari uspješno vrše zahvate počevši od dinamičke stabilizacije AC zgloba, liječenja povreda i oboljenja tetiva rotatorne manžetne i nestabilnosti ramena artroskopskom i otvorenom metodom. Ovaj složeni zahvat - ugradnja proteze ramena kojom je omogućeno rješavanje najkomplikovanijih preloma i oboljenja ramena predstavlja krunu dvogodišnjeg nastojanja i vremena provedenog na edukacijama ljekara Klinike za ortopediju i traumatologiju u bolnicama u Italiji, Austriji, Sloveniji, Poljskoj", ističu iz UKC-a Srpske.

Na ovaj način UKC Srpske se svrstao u red malog broja bolnica u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji u kojima se izvodi ova operacija.

Operativni zahvat je izveo tim ljekara i tehničara Klinike za ortopediju i traumatologiju i Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje u sastavu doktor Јovica Čeko kao operater, doktor Dejan Ćurlik i doktor Vladimir Anđić kao asistenti, doktor Dragan Rakanović, anesteziolog i instrumentarka Јelica Ristić.

"Ovom prilikom bih izrazio zahvalnost načelniku Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC-a Srpske doktoru Nikoli Bojiću i generalnom direktoru naše ustanove profesoru doktoru Vladi Đajiću na podršci i razumijevanju tokom procesa edukacije kao i na obezbjeđivanju najsavremenijih implantata za potrebe naših pacijenata", rekao je doktor Ćurlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije