Društvo

Veliko interesovanje stranaca za kamp turizam u RS

Veliko interesovanje stranaca za kamp turizam u RS
Foto: Ilustracija | Veliko interesovanje stranaca za kamp turizam u RS

BANJALUKA - Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, tokom 2017. godine u kampovima i prostorima za kampovanje je zabilježeno 4.646 dolazaka i ostvareno 5.416 noćenja.

Kako navode iz Turističke organizacije RS, potreba za ovom vrstom smještaja je velika i, kako ističu, potrebno je da se razvija u skladu sa potražnjom.

"Prema informacijama kojima raspolažemo na osnovu naših promotivnih aktivnosti, aktivnosti receptivnih turističkih agencija i turističkih subjekata sa kojima sarađuju, najveće interesovanje za ovu vrstu smještaja dolazi iz  inostranstva. To su zemlje poput Holandije, Belgije, Francuske, Poljske, Češke, Slovenije",  kažu iz TORS.

Ističu da su iskustva iz kampova na Tari odlična, a većina gostiju koji ih posjećuju vraća se ponovo.

"Dobijamo informacije da se traži kamp smještaj na Drini, Vrbasu, u Trebinju i drugim destinacijama. S obzirom na to da kod nas postoji relativno mali broj smještajnih objekata koji se nalaze na atraktivnim destinacijama i blizu prirodnih atrakcija, ovaj vid smještaja je poželjan kao oblik koji je u skladu sa održivim razvojem turizma ako se uradi prema očekivanim standardima", kažu iz TORS.

Napominju da je veoma popularan glamping (glamurozno kampovanje), što je jedna od mogućnosti razvoja ovakvog smještaja i kod nas.

"Neke razvojne strategije opština širom Republike Srpske predviđaju izgradnju kampova, međutim od toga još nema ništa. Nadamo se da će nadležne institucije prepoznati značaj ovakvog oblika smještaja te omogućiti određene olakšice i podsticaje razvoju istih", kažu iz TORS.

Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada Banjaluka, kaže da u Banjaluci ima nekoliko  kampova koji imaju većinu minimalnih uslova predviđenih za takve vrste ugostiteljskih kapaciteta.

"Imamo kamp 'Vrbas' i kamp 'Olimp', koji se vodi kao seosko domaćinstvo, ali Banjaluka ima potrebu za registrovanjem određenih kampova s obzirom na ekspanziju avanturističkog turizma", kaže Šukalo za "Nezavisne".

Napominje da se avanturistički turizam najbrže razvija i na neki način je top proizvod.

Dodaje da se na sajmu turizma u Utrehtu u Holandiji, gdje je TO Republike Srpske u saradnji sa Predstavništvom RS u Belgiji predstavila ponudu, destinacije i proizvode RS, 90 odsto posjetilaca štanda tražilo samo informaciju o kampovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije