Društvo

Veliko priznanje za Srpsku: Projekat "eBeba" nagrađen na Ministarskoj konferenciji

Veliko priznanje za Srpsku: Projekat "eBeba" nagrađen na Ministarskoj konferenciji
Foto: Ustupljena fotografija | Veliko priznanje za Srpsku: Projekat "eBeba" nagrađen na Ministarskoj konferenciji zapadnog Balkana

Sve počinje i završava se u porodilištu, barem što se tiče obimne papirologije za prijavu novorođenčeta radi koje se nekad danima obigravalo po šalterima.

Tako bi se u najkraćem mogao opisati projekat “eBeba” zahvaljujući kojem je Republika Srpska danas dobila nagradu na Ministarskoj konferenciji zapadnog Balkana u Skoplju.

Nagrada koja je uručena Denisu Turkanoviću, pomoćniku ministra za naučnotehološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske dodijeljena je za uspostavljanje dobrih praksi i novih autentičnih usluga u sistemu javne uprave. U pitanju je prva nagrada koju je Srpska dobila u segmentu javne uprave, a prije svega elektronske uprave, kažu u tom Ministarstvu. Projekat koji je implementirala kompanija Prointer ITSS, članica Infinity International Group, omogućio je da roditelji na kućnu adresu dobiju svu potrebnu dokumentaciju o svom novorođenčetu i na taj način uštede i vrijeme i novac, a taj veliki iskorak u korist svih građana prepoznat je i na regionalnom nivou.

"Nagradu dodjeljuje Regionalna škola za javnu upravu  - ReSPA, koja prati razvoj ovog izuzetno važnog segmenta na području zapadnog Balkana i zaista smo ponosni što smo je zaslužili. Usluga koju smo razvili u potpunosti je okrenuta građanima, prije svega roditeljima, jer smo njome eliminisali čekanje u redovima, troškove putovanja i plaćanje brojnih administrativnih taksi. Takođe, projektom  'eBeba' mnogo smo postigli na sređivanju i vođenju evidencija i u nekim drugim službama, poput podataka o entitetskom državljanstvu Republike Srpske", ističe Denis Turkanović, pomoćnik ministra za naučnotehološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Napominje da su u realizaciji ovog projketa učestvovali i resori lokalne uprave, unutrašnjih poslova, zdravlja i socijalne zaštite, kao i Fond zdravstva Republike Srpske. Zajedničkim snagama, u saradnji sa lokalnim zajednicama, u kontinuitetu su eleminisana administativna opterećenja, takse i procedure koje su bile veliki teret za novopečene roditelje. Ako sve to pretvorimo u brojke, kaže Turkanović, zahvaljujući "eBebi" govorimo o uštedi od oko dva miliona maraka na godišnjem nivou. 

Mnogo toga što smo uradili u proteklih nekoliko godina bilo je značajno i korisno za širu društvenu zajednicu, a projekat „eBeba“ zaista je pun pogodak i na njega smo posebno ponosni, kaže Vladimir Perišić, direktor kompanije Prointer. Potvrda toga je i ovo veliko priznanje iz Skoplja.  

"Ovaj projekat, kojim su obuhvaćene i državne i privatne bolnice, rezultat je našeg vlastitog rada i razvoja i u praksi znači da pomoću informacionog sistema, roditelji u Republici Srpskoj na osnovu obrasca popunjenog u porodilištu na kućnu adresu dobijaju bebin izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu, potvrdu o prebivalištu i prijavu na zdravstveno osiguranje. Uvezivanjem registara i službi, svaki novi stanovnik Republike Srpske u jednom trenutku dobija svu potrebnu dokumentaciju i to je velika stvar za svakog roditelja i sve nas zajedno", kaže Perišić i napominje da je, nažalost, jedno vrijeme i projekat "eBeba" bio predmet politizacije u javnosti, što se, vrlo brzo, pokazalo kao neosnovano.

U svakom slučaju, tih "nekoliko klikova" u porodilštu koji su napravili revoluciju u ponekad okoštaloj administraciji, sada je prepoznato i širom regiona kao jedna od najboljih i najkorisnijih usluga posvećena čovjeku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije