Društvo

Video-nadzor od danas i u Jezeru

Video-nadzor od danas i u Jezeru
Foto: Srna | Video-nadzor od danas i u Jezeru

JEZERO - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač danas je u Jezeru sa načelnikom te opštine Snežanom Ružičić ozvaničio početak rada uspostavljenog video-nadzora na području ove lokalne zajednice.

Ovaj sistem čini 17 kamera, četiri komunikaciona linka, video-snimač i radna stanica za praćenje i pregled snimaka, a projektovan je u skladu sa važećim zakonskim propisima i preporukama o uspostavljanju video-nadzora.

Lukač je rekao novinarima da je je opština kupila opremu, a predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ su je postavili i povezali u sistem.

"Kamere nadgledaju lokalne, regionalne i magistralne puteve, kao i glavne objekte u opštini Jezero. To doprinosi preventivi u smislu bezbjednosti građana, a u Jezeru je već, zahvaljujući video-nadzoru, riješeno jedno krivično djelo", rekao je Lukač.

On je istakao da se sličan, ali obimniji projekat postavljanja video-nadzora, sprovodi na teritoriji Banjaluke, za šta je Vlada Srpske lani izdvojila pola miliona KM.

"Instalisaće se 325 kamera. Projekat je u završnoj fazi, a uskoro bismo trebali da krenemo sa postavljanjem i uvezivanjem tih kamera u sistem", rekao je Lukač.

On je objasnio da se video-nadzor uvodi po uzoru na bezbjednosne sisteme velikih svjetskih gradova.

"To će doprinijeti preventivi u Banjaluci, ali i mogućnosti da istražujemo određena krivična djela koja se dese na teritoriji grada", naveo je Lukač.

Načelnik Jezera Snežana Ružičić rekla je da je riječ o projektu vrijednom 22.000 KM, koji je Agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske sufinansirala sa 9.850 KM.

"Ovo je projekat od regionalno značaja i riječ je o savremenom video-nadzoru", navela je Ružičićeva.

Sistem video-nadzora uspostavljen je na osnovu prošlogodišnjeg sporazuma o saradnji MUP-a Srpske i opštine Jezero.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije