Društvo

Vikimedija Srpske na takmičenju u dodavanju referenci

Vikimedija Srpske na takmičenju u dodavanju referenci
Foto: Ilustracija | Vikimedija Srpske na takmičenju u dodavanju referenci
N.N.

Vikimedija Srbije u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom "Svetozar Marković", Bibliotekom grada Beograda i Vikimedijinom zajednicom Republike Srpske učestvuje u takmičenju dodavanja referenci na Vikipediji na srpskom jeziku #1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca).

Takmičenje počinje 15. januara i trajaće do 5. februara, a osim bibliotekara, moći će da joj se priključe svi zainteresovani pojedinci, saopštila je Vikimedija Srbije.

Ovo udruženje drugu godinu za redom u saradnji sa Zadužbinom Vikimedija uvodi novine u kampanju i organizuje je u vidu takmičenja za zemlje Srednje i Istočne Evrope.

"U periodu koji je prethodio kampanji održane su brojne obuke za organizatore širom Srednje i Istočne Evrope", ističu u Vikimediji Srbije.

Kampanja uređivanja referenci organizuje se sa ciljem povećanja pouzdanosti podataka na Vikipediji, čemu se priključuje brojne biblioteke i urednici iz cijelog svijeta.

"Prvobitno je organizovana zbog angažovanja bibliotekara i bogatstva literature kojom su svakodnevno okruženi, pa se zbog svog značaja proširila na urednike širom sveta. Tokom učešća, urednici unose nove reference i izvore podataka u članke na Vikipediji i time doprinose povećanju njihove proverljivosti i pouzdanosti", objašnjavaju u Vikimediji Srbiji.

Oni ističu da su učesnici kampanje ostvarili sjajne rezultate i zauzeli prvo mjesto na globalnom nivou sa 17.112 referenci, dok se pet urednika Vikipedije na srpskom jeziku plasiralo među 10 najboljih u svjetskoj kampanji uređivanja referenci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije