Društvo

Virtuelni svijet smanjuje ocjene

Virtuelni svijet smanjuje ocjene
Foto: Ilustracija | Virtuelni svijet smanjuje ocjene

​BANJALUKA, PRIJEDOR - Djeca postaju ovisna o internetu, što im se odražava na školski uspjeh, ali i na ponašanje i zdravlje. Primjetno je da slabije komuniciraju sa vršnjacima, zbog čega bi im vrijeme koje će provoditi uz računar ili telefon trebalo ograničiti.

Smatraju to stručnjaci, koji dodaju da su nasilni sadržaji, koji su dostupni online, glavni uzročnici problematičnog i agresivnog ponašanja djece.

"Vrijeme provedeno na internetu odražava se na školski uspjeh, koncentraciju i pamćenje, imamo problem s tim. Učenicima je jako teško pratiti nastavu, jer nemaju dovoljno strpljenja da usvoje gradivo i pažljivo prate čas 45 minuta", kaže za "Nezavisne" Jelena Trišić, psiholog banjalučke Osnovne škole "Aleksa Šantić".

Po njenim riječima, posljedica toga evidentna je na časovima, koji su sve bučniji, a koncentracija učenicima popušta.

"Mislim da smo već došli u fazu neke ovisnosti djece o ovoj vrsti medija", navodi Trišićeva, koja zato savjetuje roditeljima da djeci "gase telefone i rutere", odnosno da ograniče vrijeme koje mališani provode na internetu.

Sličnog je mišljenja i Senija Jakupović, pedagog i prosvjetna radnica u penziji iz Prijedora, koja je u izjavi za "Nezavisne" rekla da je kod učenika primijetila pojave kakve ranije nisu postojale.

"Radeći sa generacijama u zadnje vrijeme kao učiteljica, primjetila sam da djeca zbog pretjeranog korištenja igrica puno angažuju palčeve. Onda, kad počnu koristiti olovku, imaju problem sa držanjem olovke i otežano im je pisanje", pojašnjava Jakupovićeva.

Kako dodaje, rukopis kod sadašnjih učenika nije tako lijep kao kod ranijih generacija.

"Više vole da pišu štampana slova, jer ih više koriste u upotrebi  tehnologija, što negativno utiče na pismenost", ocjenjuje Jakupovićeva.

Ona je primijetila još nekoliko negativnih posljedica korištenja računara, telefona i sličnih uređaja, pa su, kako pojašnjava, djeca sve više gojazna, upravo zbog previše vremena provedenog ispred ekrana.

Primijetila je, kako kaže, i slabiju komunikaciju sa drugom djecom, jer sve se svodi na priču o igricama i pokazivanju borilačkih vještina, agresivnosti i dosta toga što nije primjereno i dobro za ovaj uzrast.

"Družite se sa djecom, šetajte, budite u prirodi, razgovarajte, istražujte okruženje, divite se svemu lijepom što nas okružuje, naučite ih da vole, da se dive pozitivnom i lijepom, da imaju osjećaj za druge i drugačije!" poručuje roditeljima Jakupovićeva.

Svjesni su i roditelji da je potrebno nadgledati ono što njihovi potomci prate na internetu.

"Nisam oduševljena situacijama u kojima ne mogu izbjeći da moj sin gleda crtane na telefonu. Više sam za to da gleda neki specijalizovani kanal, poput 'Nick Jr', gdje su sadržaji edukativni i pozitivni. Nisam od onih koji 'hejtaju' tehnologiju, jer sam ja ono dijete koje je odraslo igrajući igrice sa mamom na 'Sega mega driveu'" izjavila je Jelena Joksimović, majka dječaka od četiri i po godine.

Dodaje kako njen sin crtane na Youtube gleda dva do tri puta sedmično, dok ona taj sadržaj nadgleda svakih par minuta. Kako ističe, nažalost, vrlo brzo se u dječjem sadržaju nađe i nasilno ponašanje.

Iz MUP-a RS su, podsjetimo, ranije saopštili da je potrebno edukovati djecu i mlade kako da na siguran način koriste internet, te ih upoznati sa načinima (samo)zaštite. Savjetuje se i da roditelj nadzire mališane dok koriste internet.

Ova problematika nije prisutna samo kod nas, već i drugim državama. Nedavno istraživanje u Crnoj Gori pokazalo je da djeca uzrasta od 12 do 17 godina provedu blizu osam sati dnevno ispred raznih ekrana (TV, mobilni telefoni, računari...).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije