Društvo

Virus otežao školovanje i druženje djece s poteškoćama

Virus otežao školovanje i druženje djece s poteškoćama
Foto: N.N. | Virus otežao školovanje i druženje djece s poteškoćama

DOBOJ - Virus korona okrenuo je život naglavačke roditeljima djece s poteškoćama u razvoju jer su školovanje, druženje i radno-okupaciona terapija postali još komplikovaniji.

"Taman steknemo neke radne navike i postignemo dosta toga, onda idemo na online. Psihički je naporno i otuđen si, znači socijalno si distanciran. Djeci to baš teško pada pošto niti se mogu družiti, niti možemo kako treba vježbati, puno toga ne možemo", kaže Milena Stanić, majka destogodišnjeg Vuka.

"Mnogo je teže, ali djeca su se već i privikla na online nastavu i nekada im odgovara da malo više budu kod kuće, znate kakva su djeca. Nije lako, teško je, ali nismo jedini, svi su u toj situaciji, borimo se", navodi Snježana Mitrović, majka trinaestogodišnjeg Miroslava.

U proteklih petnaestak mjeseci korona je prekidala i rad dnevnih centara za djecu s poteškoćama u razvoju, kako u Doboju tako i u Modriči, što je, kažu roditelji,  ostavilo traga na djeci.

"Mogu da kažem da su djeca promijenila svoje ponašanje, nije bilo njihovih svakodnevnih obaveza ni u školi, a ni onoj djeci koja su van školskog sistema u dnevnom centru", kazala je Ljiljana Jovanović, sekretarka Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Modriča.

Ipak, boravak kod kuće i vrijeme provedeno ispred računara donijeli su neku korist, navode roditelji, ne samo njima, nego i njihovoj djeci.

"Mi iz udruženja smo se aktivirali da našu djecu negdje odvedemo. Već smo nešto organizovali, u septembru na Tari rafting, smještaj će nam biti besplatan, zatim Trebinje, 'Grad sunca', isto su se odazvali, tako da ima tu i prednosti dosta", navodi Snježana Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije