Društvo

Pratite nas na Google news

Više od 130 migranata smještenih u kasarnu Blažuju ima šugu

Više od 130 migranata smještenih u kasarnu Blažuju ima šugu
Foto: Tanjug/AP | Više od 130 migranata smještenih u kasarnu u Blažuju ima šugu
Srna

SARAJEVO - Ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo Malik Garibija rekao je da više od 130 migranata u kasarni Blažuj ima šugu i da će svi u toku dana, eventualno sutra, biti pregledani.

"U Blažuju nema vode i trenutno se polažu cijevi. Pripremaju se i bojleri da bi imali toplu vodu. Narednih 20 dana će biti teško dok se ne uspostave normalni uslovi za njihov boravak. Sve to radimo da kriza ne eskalira i ne raširi se dalje. Problem je i rasvjeta, ali i manjak ljudskih resursa u domovima zdravlja, kao i prevoz u Hadžićima, a sada i u Blažuju", rekao je Garibija.

Poručivši da je ustavna nadležnost na Savjetu ministara, on je dodao da je bilo neodgovorno prebacivanje migranta u nespremnu kasarnu Blažuj, prenose federalni mediji.

"Oni su u proteklom periodu neefikasno upravljali migrantskom krizom", rekao je Garibija.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica rekao je da je cilj Vlade Kantona da uslovi za migrante budu bolji da bi se smanjila mogućnost kriminala i krivičnih djela između migranata, ali i građana.

"Cilj je da građani budu bezbjedni. Tražili smo da svi iz svojih nadležnosti preuzmu odgovornost da bismo imali situaciju pod kontrolom. Mislim da smo do sada uradili dobar posao i tako ćemo nastaviti. Pratićemo situaciju, hoće li doći novi migranti i po tom pitanju imaćemo poseban pristup", rekao je Katica novinarima nakon sastanka koji je održan u zgradi Vlade Kantona Sarajevo povodom migrantske krize u ovom kantonu.

On je dodao da je u kasarnu Blažuj došlo 350 migranata, a da ih je jutros bilo 280.

"To govori samo za sebe kakva je priroda migracija i motiv jednog migranta. On svakako želi da ode iz BiH i Sarajeva, te bude bliže granici", istakao je Katica.

Načelnik opštine Hadžići Hamdo Ejubović naglasio je da se još od oktobra prošle godine nose s problemom migrantske krize.

"Niko nas nije ništa pitao kada su kamp postavili u Ušivak. Time su se promijenili uslovi života građana Hadžića. Znamo da se negdje trebaju smjestiti, ali nije se trebao poremetiti život građana. Stalno zahtijevamo da se poštuju prava migranata, ali prije svega ljudi koji žive ovdje", istakao je Ejubović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije