Društvo

Više pažnje edukaciji medicinskih sestara

Više pažnje edukaciji medicinskih sestara
Foto: Vladimir Stojaković | Više pažnje edukaciji medicinskih sestara

BANJALUKA - Univerzitetski klinički centar RS (UKC RS) u petak je posjetilo 50 medicinskih sestara, babica i zdravstvenih tehničara iz Pomurja iz Slovenije, koji su sa svojim kolegama u Banjaluci razmijenili iskustva i znanja.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, rekao je da je ova posjeta radna i edukativna.

"UKC RS mnogo polaže na edukaciju medicinskih sestara. Srednji medicinski kadar UKC RS kontinuirano prolazi kroz edukacije u zemljama regiona, pa i u Sloveniji. Sada ćemo imati priliku da razmijenimo iskustva i da naučimo nešto o radu s pacijentima i da nam kolege iz Slovenije daju sugestije šta možda možemo da popravimo", rekao je Đajić.

Dragica Jošar, predsjednica Strukovnog društva medicinskih sestara, babica i zdravstvenih tehničara iz Pomurja, rekla je da posjetioci dolaze iz različitih medicinskih ustanova, a da u regionalnoj bolnici radi oko 500 medicinskih sestara.

"Naš strukovni sindikat se bori za povećanje plata medicinskim radnicima jer su potcijenjeni, slabo plaćeni i imaju malo slobodnih dana", rekla je Jošareva.

Dodala je da u Sloveniji nedostaje oko 25 odsto medicinskih sestara, jer veliki broj sestara iz Slovenije odlazi u Austriju zbog većih plata.

Daliborka Kuzmanović, zamjenica pomoćnika direktora za zdravstvenu njegu u UKC RS, rekla je da je Slovenija davno prepoznala značaj ulaganja u edukaciju medicinskih sestara.

"Išla sam na edukaciju u Ljubljanu i uočila sam da u Sloveniji mnogo više daju značaja školovanju medicinskih sestara. Ono što kod nas rade medicinske sestre sa srednjom školom, kod njih rade fakultetski obrazovane sestre", rekla je Kuzmanovićeva.

Dodala je da u UKC RS radi oko 1.300 medicinskih sestara, te da primjećuje da ni sestre u Sloveniji nisu zadovoljne platama i da zbog toga odlaze u Austriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije