Društvo

Više poroda i manje abortusa i u doba korone

Više poroda i manje abortusa i u doba korone
Foto: Pexels.com/ilustracija | Više poroda i manje abortusa i u doba korone

BANJALUKA - Trend rasta broja porođaja i pada broja abortusa u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS) nastavljen je i u doba korone, što potvrđuju podaci da su u prvih šest mjeseci ove godine obavljena 1.563 porođaja i 93 abortusa.

U UKC su naveli da je u istom periodu prošle godine obavljeno 1.590 porođaja, a broj legalnih prekida trudnoće za isti period lani je iznosio 105.

Ono što je mnoge trudnice najviše interesovalo u posljednjih nekoliko mjeseci je i procedura za prijem u Kliniku za ginekologiju i akušerstvo u vrijeme pandemije virusa korona, a u UKC RS su naveli da trudnice koje dolaze u ovu kliniku moraju proći trijažu, koja podrazumijeva mjerenje temperature i ispunjavanje epidemiološke ankete.

"Ako je trudnica afebrilna, nema povišenu tjelesnu temperaturu i ima negativnu epidemiološku anamnezu prosljeđuje se u trijažnu ambulantu, gdje joj se radi test na virus korona. Nakon urađenog testa trudnica ili porodilja odlazi u ambulantu na pregled, gdje dežurni ljekar shodno akušerskom pregledu i anamnezi upućuje trudnicu ili u Porodilište ili na Odjel perinatologije", kazali su u UKC RS.

Dodali su da ako ipak trudnica ima pozitivnu epidemiološku anamnezu ili je febrilna, ima povišenu tjelesnu temperaturu, upućuje se u Infektivnu kliniku, gdje infektolozi rade svoj pregled i test na kovid-19.

"Nakon toga se trudnica prima u Kliniku za ginekologiju i akušerstvo, ali u posebno opremljenu ambulantu, takozvanu sivu zonu, gdje se vrše pregled i porođaj u posebnim epidemiološkim uslovima i za porodilju i za sve osoblje koje je tada s njom u kontaktu", naveli su u UKC RS.

Kako su naglasili, posebni epidemiološki uslovi podrazumijevaju da trudnica ili porodilja prilikom pregleda ili porođaja mora nositi zaštitnu masku.

"Osoblje koje prisustvuje pregledu ili porodu mora da nosi zaštitnu masku, jednokratne rukavice, vizir i jednokratni mantil", rekli su u UKC RS.

Istakli su da su posjete u ovom kliničkom centru još i prije početka pandemije kovida-19 strogo zabranjene, tako da sve što je potrebno trudnici, porodilji ili novorođenčetu predaje se na portirnici Klinike za ginekologiju i akušerstvo, a procedura nalaže da dežurna sestra preuzima ono što je dostavljeno i uručuje porodiljama.

"Isto tako i pri otpustu majke i novorođenčeta pratnja ili rodbina porodilje predaju stvari na portirnici Klinike, a preuzima ih dežurna sestra. Prilikom otpusta sestre spremaju i oblače bebu na Odjelu, a majka u pratnji medicinske sestre sa novorođenčetom silazi u garderobu i oblači se, nakon čega je sestra prati do ulaznih vrata", zaključili su u UKC RS.

Vlatka Bojanić, vlasnica škole za trudnice "Radosnica", koja u pandemiji virusa korona organizuje online predavanja za trudnice širom RS, rekla je da do sada nisu imali povratnu informaciju da je ijedna trudnica koja je učestvovala u njihovim predavanjima bila pozitivna na virus korona.

"Babica koja je učestvovala na našim predavanjima i davala odgovore na pitanja trudnica nam je rekla da korona, hvala bogu, nije ušla u porodilište i da nisu imali takav slučaj", rekla je Bojanićeva.

Dodala je da je primjetno da im se sve manje trudnica javlja u posljednje vrijeme, ali da je razlog za to što su do sada organizovali brojna uključenja ginekologa i babica, te da je vidljivo da su se trudnice privikle na novonastalu situaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije