Društvo

Višković: Cilj brutalne agresije bio je otimanje srpske svete zemlje

Višković: Cilj brutalne agresije bio je otimanje srpske svete zemlje
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Višković: Cilj brutalne agresije bio je otimanje srpske svete zemlje

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića izjavio je da se prije 24 godine na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju nemilosrdno sručila ubilačka mašinerija NATO alijanse, pokrećući kampanju masovnih vazdušnih napada na jednu suverenu zemlju, pod lažnih izgovorom i s ciljem da se srpskom narodu oružjem otme njegova sveta zemlja.

"Ono što je svjetskoj javnosti, kao podvala, bilo predstavljeno kao humanitarna intervencija, u svojoj suštini bio je klasičan akt agresije na jednu suverenu državu, u nastojanju da se protivpravno otme dio njene teritorije", poručio je Višković povodom 24 godine od početka NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju.

Višković je dodao da danas postoji moralna i ljudska obaveza prema hiljadama brutalno ubijenih ljudi, prema sjenima trogodišnje Milice Rakić, da se svakog 24. marta obilježava tužna godišnjica, podsjećajući svijet da je NATO-ov "Milosrdni anđeo" bio nemilosrdni napad na narod tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, saopšteno je iz Biroa Vlade Stpske za odnose sa javnošću.

Višković je istakao da licemjerno izgledaju objašnjenja svih onih koji su te 1999. godine, kršeći međunarodno pravo, tražili opravdanje za brutalnu agresiju u navodnim humanitarnim razlozima, da bi se sada, najednom – u svjetlu aktuelnih geopolitičkih okolnosti – pretvorili u najvećeg zaštitnika međunarodnog prava.

"Davno su Srbi, na teži način, naučili šta znači licemjerje takozvane međunarodne zajednice. Davno smo naučili da svijetom i odnosima među državama ne vlada međunarodno pravo, nego pravilo gole, brutalne sile. I da za svaku silu, svaku sručenu bombu na neku zemlju, oni sa moći lako nađu opravdanje", naglasio je Višković.

Višković je podsjetio da su u Republici Srpskoj to naučili još u ljeto 1995. godine, kad su položaje njene vojske napale NATO snage.

Prema njegovim riječima, ono što su oni svjetskoj javnosti predstavili kao humanitarnu akciju, bila je, zapravo, oružana podrška jednoj od strana u sukobu, baš kao što je to bio slučaj četiri godine poslije, kod napada na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

"Te, 1999. godine, trajno je polomljen sistem međunarodnog prava i nepovratno urušen princip rješavanja sporova između država, kroz sistem Ujedinjenih nacija", rekao je Višković.

Posljedice takvog djelovanja, kaže predsjednik Vlade Srpske, danas se prepoznaju u ratovima širom svijeta i onim koji su u žiži interesovanja svjetske javnosti, ali i onim drugim, koji jednako tako traju, ali ih niko ne spominje, jer to ne odgovara generatorima sukoba.

"Iza onih koji pišu scenarija ovakvih ratova, potpaljujući narode na međusuobno istrebljenje, ostaju prah i pepeo na terenu, a njima profit, materijalni i svaki drugi", zaključio je Višković.

Na današnji dan navršile su se 24 godine od početka agresije NATO-a na SR Jugoslaviju u kojoj je tokom 78 dana bombardovanja ubijeno 2.500 ljudi, među kojima najmanje 79 djece, dok je upotreba zabranjene municije sa osiromašenim uranijumom izazvala teške posljedice po zdravlje stanovništva, a cijela zemlja pretrpjela strašna razaranja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije