Društvo

Pratite nas na Google news

Višković: Zakonskim rješenjima unaprijediti položaj lica sa invaliditetom

Višković: Zakonskim rješenjima unaprijediti položaj lica sa invaliditetom
Foto: Ilustracija | Višković: Zakonskim rješenjima unaprijediti položaj lica sa invaliditetom
Srna

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da će Vlada Srpske raditi na kreiranju zakona koji će unaprijediti položaj lica sa invaliditetom u Srpskoj i olakšati im život.

Višković je dodao da će sve primjedbe predstavnika asocijacija lica sa invaliditetom biti kreirane putem resornih ministarstava.

"U proteklom periodu smo donosili određena zakonska rješenja koja su išla u pravcu poboljšanja ili materijalnog položaja ovih kategorija ili rješavanja određenih pitanja. Sada ima potrebe da se to još dorađuje i proširuje", rekao je Višković novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predstavnicima Koordinacionog odbora invalidskih organizacija Republike Srpske.

Višković, kome je predsjednik Koordinacije Gospova Rađen Radić uručila zahvalnicu za nesebičnu podršku koju su on i Vlada Srpske pružili ovoj kategoriji tokom pandemije virusa korona, istakao je da je namjera i da se utvrdi da li je novčani iznos koji je predviđen zakonskim rješenjima dovoljan ili ga treba povećati, te da li treba razmišljati i o imovinskom cenzusu, pa da se tačno zna ko i kada, na koji način treba da ostvari ta prava.

Predsjednik Vlade Republike Srpske je rekao da je spreman da u narednom periodu putem resornih ministarstava pruži podršku ovoj populaciji i da se njihov položaj što više unaprijedi u skladu sa materijalnim mogućnostima.

"Ove kategorije i njihova udruženja smatraju da trebamo u narednom periodu razgovarati o izmjeni člana sedam pravilnika koji je kreirala Vlada vezano za raspodjelu sredstava od igara na sreću i koji, po njihovom mišljenju, nije na pravi način propisao jednoobrazno obaveze koje iz toga proizilaze, nego je ostala mogućnost da resorni ministar svojim rješenjem obavlja raspodjelu tih sredstava", rekao je Višković.

On je za naredne dane najavio razgovore sa predstavnicima resornog ministarstva o toj temi, istakavši da ne vidi nikakav problem da se prilagodi taj član onako kako je i predviđeno i da novac prikupljen od igara na sreću, koji je u tom procentu koji je i definisan namijenjen i za ovu populaciju, bude lakše dostupan.

Višković je zahvalio predstavnicima organizacija invalidnih lica u Srpskoj za priznanje, dodavši da su Vlada Srpske i Republički štab za vanredne situacije, analizirajući situaciju u vezi sa pandemijom virusa korona i posljedice koje je izazvao, donijeli odluku da svim organizacijama priteknu u pomoć.

"Oni imaju organizacije u više od 29 lokalnih zajednica u Srpskoj, odnosno polovina Srpske je obuhvaćena asocijacijama i organizacijama koje su u njihovom sastavima. Kao čovjeku mi je posebno drago kada ljudi cijene nečiji rad i zalaganje. Na kraju krajeva mi smo tu vrstu pomoći prema svim tim organizacijama uputili i bez njihvog zahtjeva i njihove posebne želje da se to uradi", rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, to je učinjeno procjenjujući da je virus korona napravio ograničenje i u kretanju i poremetio u svakom smislu život građana, posebno ovih kategorija koje i u redovnim okolnostima imaju svoje probleme.

Višković je podsjetio da je 3. decembar Međunarodni dan lica sa invaliditetom, te dodao da je tim povodom danas razgovarano i o određenim pitanjima i problemima koje ove kategorije inače imaju.

Radićeva je zahvalila Viškoviću i Vladi za podršku koji su pružili za više od 5.000 lica sa invaliditetom u Srpskoj tokom pandemije virusa korona.

"Premijer je imao razumijevanja da podrži populaciju koja je u izuzetnoj potrebi u svakodnevnom životu, a posebno u vanrednim okolnostima. Funkcionalnost i samostalnost tih porodica je, ipak, tih dana bila unaprijeđena zahvaljujući podršci Vlade Srpske", naglasila je Radićeva.

Ona je rekla da je veoma važno da su u sistemu prepoznati kao populacija koja ima određene specifične potrebe, te da su zahvalni kada dobiju podršku.

Radićeva smatra i da sredstva od igara na sreću treba da budu utrošena shodno stvarnim potrebama, onako i kako to kažu organizacije lica sa invaliditetom.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije