Društvo

"Viteška akademija" mlade uči istoriji

"Viteška akademija" mlade uči istoriji
Foto: Ustupljena fotografija | "Viteška akademija" mlade uči istoriji

PRIJEDOR - "Viteška akademija" zamišljena je kao trodnevni kamp za mlade iz opština koje gravitiraju Prijedoru, tokom kojeg će imati priliku da se okušaju u sportskim i rekreativnim aktivnostima, sve u cilju upoznavanja i druženja.

Kazao je ovo za "Nezavisne novine" Mladen Ćikić, predsjednik Udruženja građana "Rusag" iz Prijedora.

Ovo udruženje je jedno od dobitnika sredstava na javnom pozivu USAID-ovog projekta "PRO-Budućnost" za razvoj društvene kohezije, jačanje društvenog dijaloga i izgradnju mira i povjerenja.

Kako je Ćikić naveo, ovog ljeta mladi od 15 do 30 godina s područja Prijedora, Novog Grada, Ključa, Otoke i drugih susjednih opština, moći će učestvovati u njihovom projektu "Viteška akademija".

"Fokus nam je na druženju mladih, a kao što i sam naziv kaže, njih očekuje 'Viteška akademija'", rekao je Ćikić.

Pojasnio je da to znači da će biti organizovane aktivnosti koje su usmjerene na neke nesvakidašnje stvari, kao što je na primjer streljaštvo.

"Voljeli bismo da se mladi okušaju u nekim novim stvarima koje nisu imali prilike ranije da probaju", kazao je Ćikić.

Dodao je da će se aktivnosti odvijati u kampu "Colony" na rijeci Uni te da će u ovom lijepom okruženju za učesnike pored fizičkih aktivnosti biti organizovana i takmičenja, ali i radionice, nakon kojih će imati dovoljno vremena da uživaju u prirodnim ljepotama i da se druže.

"Ideja je da mladima predstavimo istoriju, ali ne kroz teške istorijske činjenice, već da im kroz zanimljive aktivnosti predočimo kako je život izgledao u srednjovjekovnoj BiH te koliko je to važno i za nas danas", naveo je Ćikić.

Istakao je da su ovakve i slične radionice važne za sve, ali prije svega za mlade ljude, jer kroz njih ruše stereotipe.

"Sam sam sto puta rekao da sam imao drugačija viđenja nekih stvari ili osoba, sve dok nisam razbio svoje predrasude, a predrasude ne možeš razbiti dok nekoga ne upoznaš", mišljenja je Ćikić.

Prema njegovim riječima, među građanima BiH i nema velikih razlika.

"Samo nama naoko djeluje da postoje razlike među ljudima, a puno više je među nama sličnosti nego razlika", zaključio je Ćikić.

Izradu ovog teksta  podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat "PRO-Budućnost". Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije