Društvo

Vjernici došli ih raznih krajeva da raskrče put do manastira u FBiH (FOTO)

Vjernici došli ih raznih krajeva da raskrče put do manastira u FBiH (FOTO)
Foto: Srna | Vjernici došli ih raznih krajeva da raskrče put do manastira u FBiH

VOZUĆA - Oko 40 ljudi učestvovalo je jutros u akciji čišćenja makadamskog puta koji vodi do srednjovjekovnog manastira Svete trojice - Vozućica u Federaciji BiH, zadužbine kralja Dragutina Nemanjića.

Na ovu akciju u Vozuću jutros su, osim malobrojnih povratnika, stigli Vozućani koji danas žive u raznim krajevima Srpske - Doboju, Derventi, Modriči, ali i iz Brčko distrikta i Beograda.

"Potrudili smo se da očistimo oko puta, raskrčili smo rastinje i granje. Nosili smo svoj alat. Prošla je i mašina grejder. Želja nam je bila da uredimo ovaj makadamski put za sve koji dolaze našoj svetinji - manastiru Vozućica koji nas svake godine okuplja", rekao je Srni Dragiša Pašalić, koji je došao iz Dervente, a porijeklom je iz Vozuće.

Masovno stradanje Vozućana se dogodilo od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin", te NATO bombardovanja, potpomognutog njihovim jedinicama za brza dejstva, kao i pakistanskim kontingentom međunarodnih mirovnih snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, započeto 1992. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije