Društvo

"Vjerovali smo u ljekare i Bogdan je došao na svijet"

"Vjerovali smo u ljekare i Bogdan je došao na svijet"
Foto: Velibor Tripić | "Vjerovali smo u ljekare i Bogdan je došao na svijet"

​BANJALUKA - Vjerovao sam da će tim ljekara uspjeti da uraditi ovu komplikovanu operaciju i da spasi moju ženu Sanju i bebu Bogdana, rekao je ovo Duško Šuman iz Kozarske Dubice, Sanjin suprug, kojoj je prije 14 dana izvedena veoma složena operacija.

Naime, Sanji Šuman dijagnosticirana je aneurizma arterije na krvnom sudu u mozgu, koja je izazvala teško krvarenje, pa je morala na operaciju glave i carski rez, jer je bila u devetom mjesecu trudnoće.

"Simptomi su bili normalni prije poroda, čak je imala i dobre nalaze kad smo bili kod doktora. Međutim, to stanje se odjednom pogoršalo. Hvala svima koji su doprinijeli da bude spasen život mojih žene i djeteta", istakao je Šuman, koji je sa suprugom dobio treće dijete, a imaju još i dvije kćerke.

Sedmogodišnja Mia Šuman rekla je da je bila veoma srećna kada je vidjela da su njeni majka i brat dobro.

Tim ljekara predvođen Milojem Joksimovićem, jednim od najpoznatijih neurohirurga iz Srbije, izveo je uspješno ovu operaciju. On je istakao da je ovaj operativni zahvat podrazumijevao multidisciplinarni pristup više grana medicine.

"Učestvovali su neurohirurški, ginekološki i anesteziološki timovi, što govori u prilog činjenici o kakvom stručnom podvigu našeg medicinskog osoblja se radi", kazao je Joksimović. Prema njegovim riječima, odlučio je da se uradi ovako komplikovana operacija, jer UKC RS ima sve uslove da je izvrši.

"Verovao sam u tim lekara. Ovakve operacije su veliki izazov za svaku zdravstvenu ustanovu, te su mogući svakakvi ishodi. Mi smo presrećni što smo je obavili uspešno i što smo uspeli spasiti dva života", rekao je Joksimović.

Rodoljub Popović, specijalista anestezije i reanimacije intenzivnog liječenja u UKC RS, kazao je da je ovo bila veoma teška i zahtjevna operacija, posebno zato što je rađena na pacijentkinji koja je bila u devetom mjesecu trudnoće.

"Naglasio bih veliku ulogu anesteziologa u jedinici intenzivnog liječenja. Postoperativno liječenje je nastavljeno u ovoj jedinici, a pacijentkinja je nekoliko dana bila u indukovanoj komi i nakon toga je uslijedilo postepeno buđenje i oporavak", kazao je Popović. Dodao je da je operacija trajala između tri i četiri sata te da su se uspjeli izboriti sa svim problemima koje je ona donijela.

Saša Savić, ginekolog u Klinici za ginekologiju i akušerstvo u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u RS, naglasio je da su ovakve operacije veoma rijetke te da su istovremeno radili dva visokorizična operativna zahvata na osnovu fenomenalne dijagnostike.

"Postavljena je indikacija da se uradi carski rez ponovo, jer ga je majka već imala, a nakon uspješno izvedene operacije nastavljena je i neurohirurška operacija, koja je sasvim dobro prošla i intraoperativno i postoperativno", pojasnio je Savić.

Saša Vujnović, načelnik Zavoda za radiologiju UKC RS, kazao je da je ovo još jedan primjer kako timski rad može dovesti do velikog uspjeha.

"Bitno je da se razumije da se ne radi o trivijalnom slučaju, nego o vrlo kompleksnom problemu koji bi zadao brige svim klinikama na svijetu", dodao je Vujnović.

Ovom prilikom predstavnici Fondacije "Djeca nam se rađala" uručili su donaciju majci i bebi u iznosu od 2.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije