Društvo

Vježba spasavanja na "Ravnoj planini"

Vježba spasavanja na "Ravnoj planini"
Foto: Srna | Vježba spasavanja na "Ravnoj planiani"

PALE - Na ski-centru "Ravna planina" kod Pala izvedena je pokazna vježba spasavanja u vanrednim situacijama koja obuhvata gašenje požara, vertikalnu evakuaciju iz kabine gondole, spasavanje povrijeđenih iz jezera i traženje zatrpanih u lavini.

Vježbu su izveli pripadnici Republičke uprave civilne zaštite, Opštinske civilne zaštite Pale, tri tima Centra javne bezbjednosti (CJB) Pale, paljanski Dom zdravlja i Crveni krst.

"Pokazana je izuzetna koordinacija učesnika. Možemo izraziti zadovoljstvo ovim što smo vidjeli, spremnošću da se reaguje u ekstremnim situacijama", rekao je načelnik opštine Pale Boško Jugović.

Zamjenik direktora Republičke uprave civilne zaštite Darko Ljuboje istakao je da je spasavanje povrijeđenih iz jezera izvedeno danas prvi put, kao i da je jedinica za spasavanje na vodi bila opremljena specijalnim odijelima.

On je ocijenio da je vježba izvedena uspješno i naglasio izuzetnu koordinaciju učesnika sa lokalnog i republičkog nivoa.

Ljuboje je dodao da je u dijelu vježbe u kojem se traga za nestalima bio uključen i pas tragač, a da je tim sa dronom ispitivao teren.

Policija je pokazala spremnost u dijelu taktičko-pokazne vježbe spasavanja vertikalnom evakuacijom iz kabine gondole.

Načelnik Sektora policije Policijske uprave Istočno Sarajevo Milan Čvoro istakao je da je osnovni cilj da se uspješno rješavaju ovakve situacije.

Rukovodilac Opštinske civilne zaštite Pale Dragan Elek istakao je da će sigurnost na skijalištima doprinijeti boljem razvoju turizma na ovom području. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije