Društvo

Vježbanje prije časa u tri osnovne škole

Vježbanje prije časa u tri osnovne škole
Foto: N.N. | Vježbanje prije časa u tri osnovne škole

DOBOJ - Uvođenje petominutnih vježbi u tri dobojske osnovne škole jedan je od rezultata projekta kojim se žele smanjiti faktori zdravstvenih rizika, među kojima je fizička neaktivnost najizraženija.

Te vježbe se prije časa izvode u Osnovnoj školi "Radoje Domanović" Osječani, OŠ "Sveti Sava" i OŠ "Vuk Stefanović Karadžić" u Doboju.

"Petominutna vježba podrazumijeva osnovne vježbice, da pokušamo da radimo na sprečavanju deformiteta kod djece. To su,  znači, osnovne vježbice koje oni mogu za pet minuta da urade, što će im značiti da mogu čak bolje da razmišljaju za vrijeme časova", kaže Irena Marić, fitnes trener.

Jasmina Bukejlović, vođa koalicije organizacija koje učestvuju u projektu "Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH - dio projekta RS", kaže da mališani pored toga što nisu dovoljno fizički aktivni, često su izloženi duvanskom dimu od najranijeg uzrasta.

Ubuduće bar u javnim prostorima to neće biti moguće, jer će boravak u nekoj od četiri ovdašnje igraonice značiti da njihovi roditelji neće moći zapaliti cigaretu u prostorijama u kojima djeca provode vrijeme.

Osim u Doboju, projekat vrijedan 690.744 dolara se realizuje i u Zvorniku, a sprovodi ga Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, uz podršku Svjetske banke i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Cilj projekta je da se podigne svijest stanovništva o tome da je neophodno poboljšati kvalitet ishrane, kontrolisati upotrebu duvana, zatim smanjiti upotrebu alkohola i povećati fizičku aktivnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije