Društvo

Vlada FBiH dozvolila povratak publike na tribine

Vlada FBiH dozvolila povratak publike na tribine
Foto: FK Željezničar | Vlada F BiH dozvolila povratak publike na tribine

SARAJEVO - Nakon više od godinu dana današnjom odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine dozvoljen je povratak publike na tribine stadiona.

Broj gledalaca i dalje će biti u organičenom kapacitetu uz obavezno poštivanje epidemioloških mjera koje podrazumjevaju držanje distance i nošelje zaštitnih maski. Za praćenje poštivanja ovih mjera biće zaduženi redari na sportskim borilištima.  

Odluka je usvojena na prijedlog Kriznog štaba Federacije BiH, a zbog poboljšane epidemiološke situacije u proteklom periodu vezane za pandemiju virusa korona (sedmodnevna incidenca u Federaciji BiH 14,5 slučajeva na 100.000 stanovnika)

Korigovana je i odluka, odnosno ublažene su mjere i vezano za zatvorene prostore u kojima će ubuduće biti dozvoljeno okupljanje do 50 osoba, dok je na otvorenom taj broj 100.

U Federaciji BiH dopušta se i organizacija svečanosti, kongresa, seminara i sličnih skupova za veći broj od 150 osoba, ali uz posjedovanje PCR testa ne starijeg od 48 sati ili antigenskog testa ili uz potvrdu o prebolovanom virusu korona u proteklih pola godine.

Krizni štab zadužen je za praćenje razvoja situacije, a nove mjere važiće za period od 14 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije