Društvo

Pratite nas na Google news

Vlada FBiH: Obezbijediti sredstva za borbu protiv virusa korona

Vlada FBiH: Obezbijediti sredstva za borbu protiv virusa korona
Foto: Ilustracija | Vlada FBiH: Obezbijediti sredstva za borbu protiv virusa korona
Srna

SARAJEVO - Vlada FBiH zaključila je danas da je potrebno obezbijediti sredstva za nabavku neophodne opreme, adaptaciju prostora, zaštitu zdravstvenih radnika i stanovništva u FBiH u uslovima pogoršane epidemiološke situacije u vezi sa virusom korona, te za finansiranje karantina.

Na sjednici federalne Vlade u Sarajevu usvojena je i informacija o preduzetim aktivnostima nadležnih federalnih institucija nakon pojave virusa korona, zbog kojeg je Svjetska zdravstvena organizacija 30. januara proglasila javnozdravstveno vanrednio stanje od međunarodnog značaja, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Vlada FBiH je usvojila 100.000.000 KM vrijedan Program utroška sredstava kapitalnog transfera javnim preduzećima za izgradnju auto-puteva i brzih puteva.

Usvojen je i Program utroška sredstava "Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti i fondovima - Transfer za izgradnju auto-puteva i brzih puteva" u iznosu od 15.000.000 KM, utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu, kojim će biti finansirana izgradnja i rekonstrukcija Prve transferzale u Sarajevu.

Federalna Vlada je prihvatila zaduženje FBiH po Ugovoru o finansiranju između Evropske investicione banke i BiH za realizaciju Projekta Koridor "Pet ce" – centralni dio, u iznosu do 140.000.000 evra.

Vlada je usvojila četiri programa utroška s kriterijumima raspodjele sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu namijenjenih za podršku povratku, u ukupnom iznosu od 29,6 miliona KM.

Sarajevskoj Union banci federalna Vlada je odobrila kredit po subordinisanim uslovima iz sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu u iznosu od 15.000.000 KM, s rokom dospijeća od 20 godina i fiksnom kamatnom stopom od 0,1 posto godišnje.

Ova sredstva biće korištena za plasiranje kreditne linije namijenjene mladima za rješavanje stambenog pitanja, a što će u značajnoj mjeri doprinijeti rješavanju egzistencijalnih pitanja stanovništva i pozitivno uticati na ostanak mladih i obrazovanih ljudi u zemlji, navodi se u saopštenju.

Usvojen je i Program utroška sredstava kapitalnog transfera namijenjenog sufinansiranju izgradnje željezničke infrastrukture, utvrđenog ovogodišnjim Budžetom FBiH u iznosu od 5.000.000 KM.

Vlada FBiH je podržala dvije inicijative da kreditnim zaduženjema kod Evropske investicione banke od 20.000.000 evra i kod Evropske banke za obnovu i razvoj od 10.000.000 evra budu obezbjeđena sredstva za realizaciju druge faze Projekta obnove voznog parka za javni linijski prijevoz putnika na području Kantona Sarajevo. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije