Društvo

Vlada FBiH donijela odluku o povećanju penzija za 2,8 odsto

Vlada FBiH donijela odluku o povećanju penzija za 2,8 odsto
Foto: Arhiva | Vlada FBiH donijela odluku o povećanju penzija za 2,8 odsto

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH zadužila je danas Federalni zavod PIO/MIO da izvrši usklađivanje penzija u iznosu 2,8 odsto, retroaktivno za period januar-avgust ove godine.

Federalni zavod PIO/MIO zadužen je da, u skladu sa Zakonom o prijevremenom povoljnijem penzionisanju učesnika rata, uskladi penzije za 2020. godinu, a prema porastu indeksa potrošačkih cijena na godišnjem nivou u FBiH u prethodnoj godini u iznosu 0,6 odsto.

Federalnom zavodu PIO/MIO je odobreno da izvrši usklađivanje vrijednosti opšteg boda prema procentu porasta prosječne bruto plate u FBiH u prethodnoj godini.

Nakon što se na vrijednost opšteg boda od 14,5 KM iz 2019. godine primijeni ovaj procenat usklađivanja od 4,5 odsto, izračunata vrijednost opšteg boda za 2020. godinu iznosiće 15,15 KM.

Vlada FBiH je na hitnoj telefonskoj sjednici donijela je rješenje kojim je ovlastila pomoćnika federalnog ministra za pitanja boraca i ratnih invalida Mirzu Terzu da potpisuje akte iz nadležnosti ovog ministarstva do imenovanja novog ministra.

Premijer FBiH Fadil Novalić ovlašten je da, na prijedlog Ministarstva za pitanja boraca i ratnih invalida, donosi podzakonske akte iz nadležnosti ovog ministarstva do imenovanja novog ministra. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije