Društvo

Vlada FBiH donijela odluku o uvezivanju radnog staža za rudare

Vlada FBiH donijela odluku o uvezivanju radnog staža za rudare
Foto: Nedžad Uglješa/Arhiva | Vlada FBiH donijela odluku o uvezivanju radnog staža za rudare
Srna

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH (FBiH) danas je donijela odluku o uplati zaostalih neuplaćenih obaveza za penzijsko i invalidsko osiguranje za uvezivanje staža za zaposlene u rudnicima uglja u Koncernu "Elektroprivrede BiH".

Ovom odlukom odobrava se rudnicima "Kreka" Tuzla, "Kakanj", "Breza", "Zenica" i "Abid Lolić" Travnik - Bila uvezivanje radnog staža za 140 radnika koji su stekli uslove za penzionisanje zaključno sa 31. majem ove godine u ukupnom iznosu od 6.492.421 KM.

Istom odlukom odobren je iznos od 2.980.633 KM za uvezivanje staža za 87 radnika rudnika "Kreka" i "Zenica" kojima su uplaćena sredstva po sudskim presudama, a nisu stekli uslove za penzionisanje, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Rudniku uglja "Kreka" odobrava se uvezivanje radnog staža za tri radnika u ukupnom iznosu od 63.294 KM, kao i uvezivanje radnog staža za uplaćena sredstva po sudskim presudama za 29 radnika koji nisu stekli uslove za penzionisanje u ukupnom iznosu od 705.202 KM.

Za 61 radnika Rudnika mrkog uglja (RMU) "Zenica" odobrava se uvezivanje radnog staža u ukupnom iznosu od 3.404.857 KM, kao i uvezivanje radnog staža za uplaćena sredstva po sudskim presudama za 58 radnika koji nisu stekli uslove za penzionisanje u ukupnom iznosu od 2.275.431 KM.

Rudniku mrkog uglja (RMU) "Kakanj" odobrava se uvezivanje radnog staža za 25 radnika u ukupnom iznosu od 786.405 KM, za RMU "Breza" za 34 radnika iznos od 1.277.137 KM, a za RMU "Abid Lolić" za 17 radnika iznos od 960.725 KM.

Za realizaciju ove odluke zaduženi su "Elektroprivreda BiH", zavisna društva - rudnici uglja u Koncernu "Elektroprivrede BiH", Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, te Poreska uprava FBiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije