Društvo

Vlada RS finansira sanaciju puta za Jelašinovce

Vlada RS finansira sanaciju puta za Jelašinovce
Foto: Ustupljena fotografija | Vlada RS finansira sanaciju puta za Jelašinovce

SANSKI MOST - Novcem iz budžeta Republike Srpske finansiraće se sanacija dionice regionalnog puta R-407, koji povezuje Lušci Palanku sa selom Jelašinovci, općina Sanski Most.

Ugovor o realizaciji ovoga projekta potpisan je u kabinetu općinskog načelnika Farisa Hasanbegovića, između predstavnika lokalnih vlasti i Generalnog sekretarijata Vlade Republike Srpske, a na ovaj način osigurano je 25.000 maraka u pomenute svrhe.

Općina Sanski Most se ovom prilikom obavezala da će, ukoliko to bude potrebno, obezbijediti eventualno nedostajuća sredstava za planirane radove na toj putnoj dionici.

Konkretno, planirana je sanacija i izgradnja cijevnih propusta na dijelu ovoga puta, te podizanje nivoa te komunikacije u dužini od oko stotinu metara.

Za pomenute radove općina Sanski Most će ishodovati saglasnost Direkcije regionalnih cesta USK, u čijoj nadležnosti se nalazi pomenuti makadamski put, koji je glavna saobraćajna komunikacija koja povezuje selo Jelašinovce sa Lušci Palankom.

U posljednjih nekoliko godina dolazilo je do plavljenja dijela ovog puta, pa su mještani u više navrata bivali odsječeni od ostatka svijeta, a prošle godine, za vrijeme majskih poplava, ta situacija je potrajala više od deset dana.

U neposrednoj blizini kritičnog dijela puta nalazi se prirodni fenomen Bobijaško oko, a obilne kiše uzrokuju izlijevanje vode s tog područja i potom potapanje dijela puta.

Planiranim radovima takva situacija će se pokušati onemogućiti. Inače, i u proteklom periodu Vlada Republike Srpske finansirala je veliki broj infrastrukturnih projekata s ciljem da se olakša život povratnika srpske nacionalnosti na području općine Sanski Most i Unsko-sanskog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije