Društvo

Pratite nas na Google news

Vlada RS uplatila 100.000 KM pomoći za Hilandar

Vlada RS uplatila 100.000 KM pomoći za Hilandar
Foto: N.N. | Vlada RS uplatila 100.000 KM pomoći za Hilandar
Srna

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske uplatila je danas 100.000 KM pomoći manastiru Hilandar, za saniranje štete koju je ovaj manastir pretrpio usljed snažnog nevremena prethodnih dana.

Iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću saopšteno je da je Vlada Srpske odluku o odobravanju ove pomoći donijela danas na 183. sjednici u Banjaluci.

Hilandar, koji je osnovan u 12. vijeku, predstavlja jedno od najznačajnijih središta srpske kulture i duhovnosti, u kome je očuvana najbogatija kolekcija originalnih starih rukopisa, ikona, fresaka.

Na ruševinama starijeg manastira 1198. godine osnovali su ga monasi izuzetnog ugleda, bivši veliki župan Stefan Nemanja i njegov najmlađi sin Rastko, koji su stvorili samostalnu srednjovekovnu državu i autokefalnu Srpsku crkvu.

U dugoj istoriji Srbije, njegovi monasi su igrali značajnu ulogu, jer su bliske veze njihovog manastira sa matičnom zemljom ostale trajne.

Sveta carska srpska lavra Hilandar je i danas važno mjesto hodočašća i predstavlja najbogatiju riznicu i arhiv srednjovjekovnog nasljeđa srpskog naroda. Manastir je bez prekida nastanjen od 12. vijeka i danas broji više od 50 monaha.

U snažnom nevremenu koje je zahvatilo Grčku 26. juna manastir Hilandar nije bio ugrožen, niti oštećen.

Usljed obilnih padavina koje su trajale nekoliko časova, na manastirskom imanju nastali su veliki bujični potoci. Posebno je nabujao hilandarski potok koji je veći dio godine potpuno suv. Voda se razlila na više mjesta i na kratko prekinula put do mora, koje je udaljeno oko 2,5 kilometara od manastira.

Na tom potezu nalaze se Pirg kralja Milutina iz 14. vijeka, ekonomija, vinograd, vinarija i stari Manastir Svetog Vasilija, koji nisu pretrpjeli nikakvu štetu.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije