Društvo

Vlada USK za rad Sigurne kuće u Bihaću izdvojila 42.500 maraka

Vlada USK za rad Sigurne kuće u Bihaću izdvojila 42.500 maraka
Foto: N.N. | Vlada USK za rad Sigurne kuće u Bihaću izdvojila 42.500 maraka

BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona finansijski će u ovoj godini podržati rad Sigurne kuće u Bihaću, a u ove svrhe biće izdvojeno 42.500 maraka, potvrdila je Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva i socijalne politike u Vladi USK.

"Postojanje ovakve ustanove, jedine takve vrste na području našeg kantona, pokazalo se potpuno opravdanim i mislim da zaslužuje našu podršku. Ona bi možda trebalo da bude i veća, ali trenutne ekonomske okolnosti su takve da možemo ovoliko izdvojiti", istakla je Ćemalovićeva.

Sigurna kuća u Bihaću brine o ženama i djeci koji su žrtve nasilja u porodici, a u posljednjih 15 godina, koliko postoji, zaposlenici ove ustanove omogućili su pomoć za više stotina korisnika.

Sigurna kuća je osnovana na inicijativu Udruženja "Žene sa Une" kako bi pružila adekvatan smještaj i pomoć žrtvama nasilja na području Unsko-sanskog kantona. Behremova je rekla kako je samo u protekle četiri godine zbrinuto oko 400 žena i djece koji su doživjeli različite vidove nasilja.

"Boravak u našoj sigurnoj kući podrazumijeva prije svega zaštitu od nasilja, a potom i odgovarajuću stručnu pomoć. Naši zaposlenici organizuju individualni i grupni terapijski rad, savjetovanja i druge vidove pomoći za žrtve. Također, to podrazumijeva i ekonomsku pomoć za naše korisnike, uključujući i povremena materijalna davanja", kaže Behremova.

Ona je izrazila zadovoljstvo time što su značaj postojanja ovakve ustanove na području USK prepoznale lokalne i kantonalne vlasti, koje materijalno pomažu njihov rad.

Također, dio njihovih aktivnosti finansiraju i međunarodne organizacije, privredni kolektivi te Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije