Društvo

Vlada izdvojila 1,4 miliona KM za Osnovnu školu "Branko Radičević"

Vlada izdvojila 1,4 miliona KM za Osnovnu školu "Branko Radičević"
Foto: Velibor Tripić | Vlada izdvojila 1,4 miliona KM za Osnovnu školu "Branko Radičević"

BANJALUKA - Dogradnja najbrojnije Osnovne škole u Republici Srpskoj "Branko Radičević" u naselju Starčevica s osam novih učionica počela je danas.

Dogradnjom ove škole učenici bi početkom drugog polugodišta trebalo na nastavu da idu u dvije smjene, a ne u tri kako se trenutno izvodi, čime će biti riješen dugogodišnji gorući problem u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Prema procjenama, u ovoj školi trenutno je oko 500 učenika više u odnosu na prostorni kapacitet.

Željka Cvijanović, premijerka RS, kazala je da je Vlada RS izdvojila 1,4 miliona KM kako bi se poboljšali uslovi rada u ovoj školi.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što je Vlada RS zahvaljujući finansijskoj stabilnosti mogla da finansira i ovaj projekat, kojim će se olakšati rad ove škole i da više neće biti potrebe za organizovanjem nastave u tri smjene.

"Život u školi biće organizovan na mnogo bolji i kvalitetniji način. U drugoj fazi planirano je da se ovdje radi i fiskulturna dvorana. Sada želimo da ove učenike vidimo u dograđenoj školi u drugom polugodištu, nakon čega će se raditi ostali poslovi", rekla je Cvijanovićeva.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da se dogradnjom poboljšavaju uslovi rada u ovoj školi.

"Nastava je organizovana u previše smjena i dogradnja se nametnula kao optimalno rješenje, iako je razmatrana i mogućnost izgradnje novih škola u naselju Ada i na vrhu Starčevice", rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, zbog procedura javne nabavke protekla je građevinska sezona, nažalost, jer je jedan tender pao.

"Nadam se da će izvođač uspjeti, ako nam vrijeme dozvoli, da se početak idućeg polugodišta dočeka u novim učionicama", rekao je Radojičić.

Darija Mićić, direktorica OŠ "Branko Radičević", rekla je da ova škola ima ukupno 1.782 učenika, raspoređenih u 69 odjeljenja.

"Učenici od drugog do petog razreda nastavu pohađaju u tri smjene, treća smjena počinje u 15.10, a završava u 19.30", objasnila je Mićićeva.

Radmila Kocić-Ćućić, pomoćnik ministra prosvjete i kulture RS, rekla je da je važno da izvođač radova ispoštuje zadati rok i završi dogradnju za 120 dana.

Dodala je da su rekonstrukcije drugih škola u Banjaluci u završnoj fazi ili je u toku tenderska procedura.

Sanacije škola širom RS

Željka Cvijanović, premijerka RS, rekla je da su adaptacije, sanacije, rekonstrukcije i dogradnje škola sastavni dio aktivnosti za koje je Vlada izdvojila 125 miliona KM i koje se realizuju ove godine širom RS.

Naglasila je da dogradnja OŠ "Branko Radičević" nije jedina intervencija u školski sistem jer širom RS postoji ili je u proceduri niz projekata u okviru kojih se vrše određene adaptacije, dogradnje i izgradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije