Društvo

Vlada tužila sindikate obrazovanja u USK

Vlada tužila sindikate obrazovanja u USK
Foto: N.N. | Vlada tužila sindikate obrazovanja u USK

BIHAĆ - Vlada USK odlučila je tužiti sindikate prosvjetnih radnika koji su prije deset dana organizovali generalni štrajk radnika u obrazovanju ovog kantona, te je preko Kantonalnog pravobranilaštva uputila tužbe Općinskom sudu u Bihaću.

Vahid Ćoralić, kantonalni pravobranilac, potvrdio je da se tužbama traži od suda da donese privremenu mjeru o zabrani štrajka.

"Tužba je zaprimljena od suda i zasad nemamo povratnu informaciju, ali se nadamo da će što prije biti uzeta u razmatranje. Također, tužba je dostavljena na odgovor tuženom", kazao je Ćoralić.

U Općinskom sudu u Bihaću potvrdili su da su zaprimili dvije tužbe, jednu protiv Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja i drugu protiv Sindikata radnika u srednjem obrazovanju USK.

Mustafa Ružnić, premijer USK, nagovijestio je ranije ovu mogućnost, kada je istakao da je Vlada praktično bila ispoštovala sve zahtjeve sindikata.

U međuvremenu štrajk se nastavlja, a iz sindikata poručuju da su spremni da sjednu za pregovarački sto i razgovaraju o uslovima njegovog okončanja.

"Međutim, za to treba dobra volja druge strane, a iz Vlade nam se niko nije obratio otkako je započeo štrajk. Također, prema našim informacijama premijer je otišao na godišnji odmor pa je neizvjesno šta će se dešavati", istakla je Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK.

Ona je potvrdila da se generalni štrajk nastavlja sve do ispunjenja njihovih zahtjeva među kojima je najvažniji onaj da se ispoštuje kolektivni ugovor i da se prosvjetari po primanjima i statusu izjednače s ostalim budžetskim korisnicima.

Ovo nije prvi put da Vlada tražu sudsku zabranu štrajka, s obzirom na to da je prije nekoliko godina Općinski sud u Bihaću odlučio da je generalni štrajk, kojeg su tada započeli prosvjetari, bio nelegalan, nakon čega su oni započeli s radom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije