Društvo

Vlada uvodi prinudnu upravu u "Pazarić"?

Vlada uvodi prinudnu upravu u "Pazarić"?
Foto: N.N. | Vlada uvodi prinudnu upravu u "Pazarić"?

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH najvjerovatnije će u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine "Pazarić" imenovati novi nadzorni i upravni odbor ili čak i prinudnu upravu, saznaju "Nezavisne" od izvora bliskog federalnoj vladi.

"Vlada FBiH sprema rješenje za ovu krizu. Sve okolnosti će biti ispitane", rekao je izvor "Nezavisnih" i dodao niko nije čist u ovom slučaju.

Redžep Salić, direktor Zavoda, na jučerašnjoj konferenciji za novinare iznio je detalje, kako je rekao, goleme pljačke koju su izvršili prethodni menadžment Zavoda, Upravni i Nadzorni odbor. Tvrdi da je Porezna uprava FBiH nakon vještačenja dokaza i finansijskih izvještaja u ovoj ustanovi utvrdila da njene blagajne nisu vođene po pravilu i da su stotine hiljada maraka trošene na privatne poslove zaposlenika Zavoda, a ne za potrebe štićenika.

"Ustanovljeno je da više firmi duguje Zavodu novac za kurbansko meso koje im je prodavano, pa tako firma 'RDA Company' d.o.o. iz Tuzle duguje oko 49.000 KM, a mesnice 'Brajlović' 102.330", kazao je on i dodao da su porezni inspektori i Finansijska policija otišli u 'MS gradnju',  te da je njen vlasnik potpisao izjavu u kojoj priznaje sve nepravilnosti.

"Njegova firma sa Zavodom je potpisala ugovor vrijedan, navodno, 250.000 KM. Sam je priznao da su ti poslovi vrijedili 106.000 KM, a da je ostatak od oko 144.000 KM potrošio na privatne objekte, to jeste kuće bivšeg direktora Jasmina Ćerimagića i šefa pravne službe Anesa Kalete", tvrdi Salić i dodaje da su štićenici Zavoda radili kao ispomoć u ovim privatnim poslovima, a da je namještaj završavao u privatnim objektima Zijada Korjenića, Izeta Rumića, pravnika Jasmina Ćerimagića, kao i bivše v.d. direktorice Senade Muharemović.

"Vještaci građevinske struke utvrdili su da nijedna firma koja je gradila u sklopu Zavoda 'Pazarić' nije imala licence za građenje", ističe Salić. 

Dodao je da se objekat u kojem je održana konferencija vodi kao završen, premda to ne odgovara stvarnom stanju. Ustanovljeno je tokom pregleda inspektora da nedostaje, kako je objasnio, jedna nosiva ploča u objektu, koja košta oko 45.000 KM, a na čijem mjestu se nalazi samo rigips. 

"Ukupna investicija je bila oko 550.000 KM. Ovdje su nalazi sudskog vještaka, koji je našao razliku od 254.829 KM. Objekat je čitavom dužinom smanjen za metar i po. Terase su smanjene za metar i po, djeca su živjela u vlazi", navodi Salić.

Optužio je i Veska Drljaču, ministra za rad i socijalnu politiku FBiH, jer je, kako kaže, o svemu obaviješten, a ništa nije poduzeo, nego je tražio njegovu smjenu zbog toga što je sam "prljavi veš" iznio u javnost.

"Bilo bi moralno da sad ministar podnese ostavku", poručuje Salić, ujedno pozivajući premijera FBiH Fadila Novalića da što prije posjeti Zavoda, zaštiti njegove štićenike i smijeni Upravni i Nadzorni odbor ove ustanove. 

Iz Vlade FBiH juče nisu željeli davati izjave, ali je naš izvor rekao da direktor Salić ništa od ovih problema nije iznio na sjednici federalne vlade kada se govorilo o poslovanju Zavoda i da je sve bilo "med i milijeko". Podsjećamo, Salić je i prije mjesec dana u Parlamentu FBiH javno progovorio o problemima u ovoj ustanovi, rekavši da štićenici gladuju i žive u nehumanim uslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije