Društvo

Vladan Ravnjaković: Pobijedio sam leukemiju, bitka za zdravlje je najvažija

Vladan Ravnjaković: Pobijedio sam leukemiju, bitka za zdravlje je najvažija
Vladan Ravnjaković: Pobijedio sam leukemiju, bitka za zdravlje je najvažija

BANJALUKA - Pobijedio sam leukemiju i svim svojim vršnjacima želim poručiti da je život pred nama i da ne smijemo odustati koliko god borba bila teška, jer bitka za zdravlje je najvažnija.

Riječi su to Vladana Ravnjakovića (17) iz Milića, mladića pogleda punog nade i stidljivog osmijeha. Iako ga je opaka bolest - leukemija dovela u Banjaluku prije četiri godine, u "roditeljskoj kući" pronašao je novi dom.

- Sada sam dobro, nema više leukemije. Ovdje smo zbog redovnih kontrola i mnogo mi znači boravak u "roditeljskoj kući". Ranije smo se mučili, tražili stan, a ovdje imamo sve - rekao je ovaj učenik drugog razreda Ekonomske škole.

Vladanovu bitku sa leukemijom u stopu je pratila njegova majka Dragana Ravnjaković.

- Vijest da moj sin ima leukemiju bila je šok za sve nas. Pored bolesti, terapija i skupih lijekova, otežavajuća okolnost bila je i traženje stana u Banjaluci gdje bismo boravili kad Vladan ne prima terapije - priča ova majka.

U tom periodu ni ona ni njen suprug nisu bili zaposleni, a, kako kaže, bez podrške teško bi dobili ovu bitku.

- Vladan je završio liječenje 2015. godine, ali se bolest mora pratiti u narednih pet godina. Pregledi koje je imao proteklih dana pokazuju da nema leukemije i nema ničega na ovom svijetu što bi me obradovalo više od činjenice da se moj sin oporavio - kazala je Ravnjakovićeva i dodala da se teško može riječima opisati koliko je olakšanje za porodicu boravak u "roditeljskoj kući".

Od otvaranja u septembru prošle godine, utočište je u tom objektu pronašlo 19 djece iz RS koja se liječe na UKC-u RS.

Predsjednik Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" Dijana Berić rekla je da su donacije i dalje jedini izvor finansiranja "roditeljske kuće".

- Nadam se da će nam Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite pomoći da riješimo ovo pitanje, a od Vlade RS očekujemo da nam dodijeli i grant koji će nam pomoći u radu - kazala je Berićeva.

Koliko je "roditeljska kuća" važna najbolje svjedoči podatak Odjeljenja hematoonkologije sa Centrom za hemofiliju Klinike za dječije bolesti UKC-a RS gdje godišnje bude hospitalizovano oko 700 djece sa malignim bolestima i oboljenjima krvi.

Aktiv žena DNS uručio donaciju "roditeljskoj kući"

Roditeljsku kuću juče su posjetile članice Aktiva žena Gradskog odbora DNS-a i uručile im televizor, toster, mikrotalasnu pećnicu i paket proizvoda za održavanje higijene.

- Donijeli smo dio onoga što u ovoj kući trenutno nedostaje, kako bi domaćinska atmosfera koja ovdje vlada bila upotpunjena - rekla je predsjednik Aktiva Mira Popović.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije