Društvo

Vladika Jefrem: Manastir Miloševac vaskrsava na čudesan način

Vladika Jefrem: Manastir Miloševac vaskrsava na čudesan način
Foto: Srna | Vladika Jefrem: Manastir Miloševac vaskrsava na čudesan način

PRIJEDOR - Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem zahvalio je danas Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju na posjeti manastiru Miloševac kod Prijedora koji, kako je rekao, vaskrsava na čudesan način.

"Vaše prisustvo nas uvjerava da ono što je početo sa blagoslovom, da će tako biti i nastavljeno. Prvi put poslije ko zna koliko vijekova na lokalitetu u i u ovom manastiru koji se obnavlja, služena je prva sveta liturgija", rekao je vladika Jefrem u besjedi nakon Svete arhijerejske liturgije u manastiru Miloševac, koju je služio srpski patrijarh.

On je naglasio da je današnjim prisustvom patrijarha Porfirija osnažena vjera i nada da će, uz Božjiju pomoć, biti završen posao koji je započet i da će ovdje uskoro zaista biti prisluženo kandilo stalnog monaškog življenja i monaške molitve.

"Bićete za nas radost, bićete za nas blagoslov, za našu generaciju koju je zapalo da ovaj važan posao radimo", rekao je vladika Jefrem obraćajući se patrijarhu.

On je zamolio patrijarha srpskog da blagoslovi veliki broj prisutnih vjernika koji su radosni zbog ovog događaja.

"Blagoslovite i poučite nas sve kako da u ovom teškom i smutnom vremenu preživimo i nađemo pravo rješenje za svaki događaj", rekao je vladika Jefrem.

Patrijarh Porfirije danas je zajedno sa episkopom banjalučkim Jefremom u manastiru Miloševac, kod Prijedora, služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

Svečanosti, koja je upriličena povodom završetka građevinskih radova na manastiru i pokrivanja manastirskog konaka, prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, direktor Sekretarijata za vjere Dragan Davidović, predstavnici grada Prijedora i Banjaluke, kao i mnogobrojni vjernici.

Manastir u Čirkin Polju kod Prijedora posvećen je Pokrovu Presvete Bogorodice i njegova obnova počela je 2018. godine, a episkop banjalučki Jefrem je novembra iste godine osveštao temelje hrama.

Ovaj manastir se prvi put u literaturi pominje u šematizmu pravoslavne Mitropolije i arhidijaceze Mitropolije dabrobosanske 1884/85/86. godinu u kojem se navodi da je kod Prijedora bio pravoslavni manastir, gdje je sada ravnica obrasla šumom koja se naziva Kaluđersko polje.

Miloševac je stradao, kao i ostali manastiri na ovom području, tokom Austrijsko-turskog rata od 1683. do 1699. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije