Društvo

Voda - resurs u koji treba ulagati

Voda - resurs u koji treba ulagati
Foto: Srna | Voda - resurs u koji treba ulagati
Srna

BANJALUKA - Pomoćnik ministra za vodoprivredu Republike Srpske Čedomir Stojanović rekao je danas u Banjaluci da je voda ozbiljan resurs u koji treba ulagati da bi na taj način bio ostvaren i određeni benefit.

Stojanović, koji je prisustvovao obilježavanju Svjetskog dana voda i Svjetskog dana meteorologije u organizaciji Republičkog hidrometeorološkog zavoda i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci rekao je novinarima da Srpska raspolaže zavidnim vodnim potencijalom, te naglasio da je voda jedna od najznačajnijih resursa Srpske.

On je istakao da je Srpska imala dosta problema sa vodotokovima, ali da u Ministarstvu poporivrede, šumarstva i vodoprivrede to posmatraju kroz integralno upravljanje vodama, te da pored toga što se radi na zaštiti voda, od njih treba da bude i koristi.

"Taj vodni potencijal pokušavamo da što više iskoristimo putem raznih projekata, kako bismo imali što zdraviju i čistiju vodu, ali da je što više koristimo i u poljoprivredne svrhe u sistem za navodnjavanje", rekao je Stojanović.

On je dodao da će dobar dio od oko 7.000 hektara voćarskih i povrtarskih površina do 2021. godine biti pokriven sistemom za navodnjavanje.

Stojanović je rekao da je u Srpskoj u toku realizacija više projekata u zaštiti od poplava, te da je od 2014. godine do sada uloženo 100 miliona KM, a planirano je da do 2021. godine ulaganja budu 190 miliona KM.

Meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Igor Kovačić je rekao da je poruka Svjetskog dana voda-sa vodama mudro i odgovor je u prirodi.

"Sve što nas pogađa - poplave, suše, zagađenost vodnih tokova, su ozbiljni problemi koji se sistematski rješavaju u svijetu. Svjetska meteorološka organizacija se prema tome odnosi veoma aktivno kako bi bio stvoren okvir održivog života i razvoja na Zemlji", rekao je Kovačić.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Banjaluka Goran Trbić je rekao da su vode u Srpskoj i dalje čiste, ističući da u Srpskoj ovih dana ima problema kada je riječ o poplavama koje se mogu pripisati globalnim klimatskim promjenama.

"Zato je veoma važno da obilježavamo ovakve dane zajedno sa stručnim institucijama", rekao je Trbić.

On je dodao da odgovori na pitanje, kako možemo da smanjimo poplave, suše i zagađenje vode leže u prirodi, ali i u čovjeku.

"Svjedoci smo da je posljednjih godina čovjek isključivi krivac za globalne klimatske promjene koje uslovljavaju povećanje ekstrema, njihovih intenziteta i frekvencija, a što doprinosi i češćim pojavama poplava", naveo je on.

Voda zauzima tri četvrtine površine Zemlje, od čega samo 2,5 odsto otpada na pijaću. Samo 0,03 odsto od ukupne količine vode na našoj planeti, čine izvori lako dostupne vode za piće. Više od milijardu ljudi danas nema pristup ispravnoj vodi za piće.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije