Društvo

Volonteri u Srpskoj obilježavaju svoj dan: Pomažući ljudima usrećuju sebe

Volonteri u Srpskoj obilježavaju svoj dan: Pomažući ljudima usrećuju sebe
Foto: Ustupljene fotografije | Volonteri u Srpskoj obilježavaju svoj dan: Pomažući ljudima usrećuju sebe

SRBAC - Volim da volontiram i najbolji osjećaj na svijetu je kada vidite da ste nekome pomogli, a da zauzvrat niste tražili ništa, istakla je za "Nezavisne" Irina Kljajčin (18) iz Srpca, koja je ove godine proglašena za jednog od pet najboljih volontera iz Srpske, povodom Međunarodnog dana volontera, koji se tradicionalno obilježava 5. decembra.

Kako kaže, ona se volonterizmom bavi nešto više od godinu dana.

"Kada sam počela volontirati, nisam ni pomislila da ću dobiti bilo kakvu nagradu. Jednostavno, srećna sam kad mogu slobodno vrijeme iskoristiti na lijep način pomažući ljudima", istakla je Kljajčin, dodajući da joj je drago da je neko prepoznao njen trud i rad.

Prema njenim riječima, ona ima više od hiljadu volonterskih sati.

"Imali smo veliki broj akcija, a moja najdraža je 'Jedan paket, mnogo ljubavi', gdje smo djeci iz socijalno ugroženih porodica obezbijedili novu posteljinu i par potrepština za higijenu, te smo ih raznosili na kućne adrese", rekla je ona.

Dodaje da su velike prednosti volonterizma jer susreće ljude sa sličnim ili istim interesovanjima kao što su njena, čine dobre stvari i stiču divna prijateljstva.

Tanja Šnjegota, izvršni direktor Volonterskog servisa Republike Srpske i Udruženja "Cezar" Srbac, rekla je za "Nezavisne" da je značaj volontera zaista ogroman.

"Primjetno je da je u posljednje vrijeme priča o volonterizmu aktuelnija nego ranije, a volonteri su izuzetno aktivni, kako po pitanju organizovanja i učešća u raznim humanitarnim aktivnostima, tako i u radu samih omladinskih organizacija", rekla je Šnjegota.

Kako kaže, širok je obim aktivnosti volonterizma, a njihova organizacija ima 15 lokalnih volonterskih servisa i to uglavnom omladinskih organizacija iz lokalnih zajednica Republike Srpske.

"Volontiranjem se pomažu lokalne zajednice i ranjive kategorije društva, ali je značajno da volonteri na taj način grade ličnost, stiču nova iskustva, šire mrežu kontakata, prepoznaju čime će se baviti u budućnosti, te poširuju vidike i postaju bolja verzija sebe", rekla je Šnjegota.

Upravo se, ističe ona, njihov rad i zasniva na radu omladinskih organizacija koje angažuju volontere, a najsvježija je godišnja republička akcija "Formiraj lanac", koju organizuju svake godine.

"Inače smo je organizovali u avgustu povodom Međunarodnog dana mladih, ali ove godine smo odlučili da akcija bude šira i da duže traje, te smo počeli u oktobru. Imali smo deset različitih akcija, od edukativnih aktivnosti, preko organizacije kulturnih i zabavnih manifestacija, raznih akcija čišćenja i sl.", dodaje ona.

Ističe da je veliki broj mladih uključen u volonterizam, ali i starijih.

"U manjim lokalnim zajednicama uključeni su volonteri od 14 do 18 godina, a većinom su to učenici devetih razreda i srednje škole, dok u većim lokalnim zajednicama ima i starijih osoba, od 35 godina i više", kaže Šnjegota.

Šnjegota poručuje svim mladim ljudima da bar jednom učestvuju u volonterskoj akciji, a nakon toga je, kako kaže, sasvim sigurno da će se aktivirati i u mnogim drugim.

Ovim povodom planirano je da se večeras u Domu omladine u Banjaluci održi centralna manifestacija posvećena volonterima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije