Društvo

Volontiranje nije uzaludno utrošeno vrijeme

Volontiranje nije uzaludno utrošeno vrijeme
Foto: Ustupljena fotografija | Volontiranje nije uzaludno utrošeno vrijeme

BANJALUKA, PRNJAVOR, LAKTAŠI - Iako volontiranje podrazumijeva rad bez novčane naknade, ipak da se vrednuje i cijeni pokazuje dugogodišnja praksa biranja i nagrađivanja najboljih volontera Republike Srpske povodom Međunarodnog dana volontera.

Svoja imena na listu najboljih volontera koje bira i nagrađuje Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske za 2023. godinu upisali su Emilija Grumić iz Prnjavora, Marko Knežević iz Laktaša, Slavko Savić iz Banjaluke, Anastasija Katić iz Gradiške i Nikolina Latinović iz Banjaluke, a nagrada za najboljeg organizatora volontiranja ove godine pripala je Centru za djecu, mlade i porodicu iz Laktaša.

Da volontiranje nije uzalud utrošeno vrijeme smatra Emilija Grumić, ističući da joj je nagrada za najboljeg volontera, iako je nije očekivala, motivacija za dalji rad.

"Ni u jednom momentu volontiranja ili aktivizma nisam na to gledala kao na obavezu ili na nešto što mi je teško. Uživam u svakom momentu jer drugačije i ne može biti kada si okružen drugim mladim ljudima koji imaju slične interese ili afinitete", rekla je Grumićeva za "Nezavisne novine".

Ona je dodala da je na sebi primijetila pozitivne promjene koje su zapravo benefiti volontiranja, a kojih, prema njenim riječima, ima izrazito mnogo.

"Osjećaj koji imam svaki put kada doprinesem zajednici se ne može opisati riječima, a sada je ova nagrada došla kao satisfakcija za godine volontiranja koje su iza mene", istakla je Grumićeva, koja je inače član Omladinskog centra Prnjavor.

I tri godine aktivnog djelovanja Marka Kneževića u Centru za djecu, mlade i porodicu iz Laktaša nagrađene su titulom najboljeg volontera, a kako ističe volontiranje je zavolio lako i brzo, jer je upravo kroz djelovanje u zajednici u mogućnosti da uradi sjajne stvari kroz smijeh i zabavu.

"U taj svijet sam ušao zbog same ljubavi ka volontiranju i želje da napravim promjenu u svom okruženju. Nikada mi cilj volontiranja nije bila nagrada, te mi je ova stigla neočekivano", rekao je Knežević za "Nezavisne novine".

Kako je naveo, titula jednog od najboljih volontera Republike Srpske za njega predstavlja priznanje koje će ga podsticati da se u narednom periodu još više trudi.

I nagrada za najboljeg organizatora volontiranja za ovu godinu otišla je u Laktaše, tačnije pripala je Centru za djecu, mlade i porodicu iz tog mjesta, a Vanja Ilić, izvršna direktorica Centra, istakla je za "Nezavisne novine" da se često govori kako su mladi pasivni, ali da se uvijek pronađe grupa mladih ljudi koja je aktivna i koja želi da da doprinos razvoju svoje lokalne zajednice.

"Republička nagrada za najbolje organizatore volontiranja i volontere godine su zaista sjajna prilika da se na takav način okruni i rad organizacija, ali i rad svih volontera. Posebno sam ponosna na to što smo i prethodne, a i ove godine imali volontere godine iz našeg centra", rekla je Ilićeva.

Ona je dodala da su potrebni programi valorizacije omladinskog i volonterskog rada i da je potrebno kontinuirano nagrađivati mlade volontere.

Prema riječima Branke Malešević, pomoćnika ministra za omladinu, brojni građani, a ne samo mladi, tokom godine daju svoj volonterski doprinos kroz razne aktivnosti.

"Volontiranjem mladi, ali i ostali građani, pomažu bližnjima i zajednici, a u isto vrijeme razvijaju vlastitu ličnost stičući nova iskustva i prijatelje", istakla je ona, dodajući da civilni sektor u Srpskoj počiva na volontiranju.

Od 2012. godine, kada su dodijeljene prve nagrade, pa do sada se nagradom za najbolje volontere okitilo 45 osoba, a dodijeljeno je i 12 nagrada za najboljeg organizatora volontiranja u Srpskoj, dok je nekoliko stotina volontera i više od 20 udruženja dobilo diplome za poseban doprinos razvoju volontiranja.

"Ministarstvo će nastaviti da na ovaj način promoviše i nagrađuje najvrednije i najhumanije građane i organizacije te da na taj način promoviše i doprinosi razvoju volontiranja", istakla je Maleševićeva za "Nezavisne novine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije